Yüz Tanıma Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır? Faydaları Nelerdir? | Onlinezeka

Yüz Tanıma Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır? Faydaları Nelerdir?

Yüz Tanıma Sistemi (Facial recognition system), bir dijital görüntü veya bir video kaynağından bir video karesinden bir kişiyi tanımlayabilen veya doğrulayabilen teknolojiyi tanımlar. Genellikle güvenlik sistemlerinde erişim kontrolü olarak kullanılır ve parmak izi veya göz iris tanıma sistemleri gibi diğer biyometriklerle karşılaştırılabilir. Sınır kontrolleri, havaalanları, ulaşım merkezleri, stadyumlar, mega organizasyonları, konserler, konferanslar gibi kitlesel yoğunluğun yaşadığı yerlerde önemli işlevlere sahiptir. Biyometri, dünya çapında kullanıma sahiptir ve giderek gelişen bir teknolojik araç olmaktadır.

Yüz Tanıma sistemleri,çok önemli güvenlik teknolojisi olma yolunda her geçen gün gelişen bir trend izlemektedir.

Yüz Tanıma Sistemi tanıma sisteminde görüntüler tanımlanmış olan kişiye dokunmadan veya etkileşime girmeden çekilebilir. Bu görüntüler kaydedilir ve mevcut veritabanlarına karşı anında kontrol edilebilir. Bu durum hem teknik hem de hukuki açıdan önemli bir özelliktir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Protein Nedir? Proteinlerin Çeşitleri Ve Özellikleri

 

Yüz tanıma sistemi nasıl çalışır?

Yüz tanıma, Biyometri kişilerin fiziksel ve davranışsal özelliklerini göz önüne alarak yürütülen kimlik belirleme çalışmaları olarak tanımlanır. Bu kişi özelliklerine örnek olarak, retina ve iris görüntüleri, el geometrisi, Ayak izileri ve parmak izleri, elin damar görüntüsü, konuşma sesi, yüz özellikleri, kulak memesi, yürüyüş, klavye kullanım şekli, konuşma devinimleri örüntüleri verilebilir. Daha genel anlamda, biyometri bilişim teknolojilerinin bir parçası olup, insanların fiziksel özelliklerini ve davranış biçimlerini irdeleyip kişiyi tanıma amaçlı ipuçları çıkaran bir bilim dalıdır. Bizim içinde çalıştığımız bu biyometrik in içinde yüz özelliklerine bağlı insan tanıma, diğer bir deyiş ile “yüz bulma ve yüz tanıma”dır. Yüz tanımadaki üç temel unsur şöyle tanımlanır:

Tanılama: Bir nüfus dağarcığı içinde bir kişinin kim olduğunu anlamak.

Doğrulama: Belirli bir kimlik savıyla başvuran kişinin savının doğru olup olmadığını anlamak.

Bunu da Okuyabilirsin...
Dünyada Türkçe'nin Konuşulduğu Yerler

Onaylama: Kişinin önceden kayıtlı kişi olup olmadığını, kayıtlı ise bu kaydın güncellenmesini sağlamak.

Yüz Tanıma Sistemi Nelerden Oluşur?

Devşirilme ve kayıt: Kişiler, bir veya daha fazla zaman ölçeklerinde değişik periyotlarla fiziksel/davranışsal özelliklerini ölçtürerek sisteme kayıt olurlar.

Veri işleme: Ölçülen yüz özellikleri süzgeçlenir, gürültüden arıtılmaya çalışılır, veriler istatistiksel olarak değerlendirilir, veri sınıflandırıcılar alıştırma döneminden geçirilir, birden fazla veri parçası veya karar mekanizması bütünleştirilmeye çalışılır. Örnek olarak, yüz imgelerini ele alalım. Yüz imgeleri, ısıl kamera, derinlik kamerası, ışık kamerası, stereo kamera veya video kamerası ile elde edilir. Ham veriler, poz kestirimi, ışıklandırma kaynaklı etkilerin giderimi, farklı ölçekteki yüzlerin aynı boya getirilmesi gibi ön işlemlere tabi tutulur. Bu şekilde düzgelenmiş (normalized) yüzlerden öznitelik vektörleri çıkarılır, sadeleştirilip gürbüzleştirilir, sınıflandırıcılar eğitilir ve geçerlilik testleri tamamlanır. Bu aşamada her kişi bir yüz şablonu ile tanımlanmaktadır. Birden fazla veri gösterimi, birden fazla şablon ya da karar mekanizması kullanan sistemlerde tümleştirilmeden yararlanılır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kontrplak Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Yüz Tanıma Sistemi Testleri

Bir terminalden oturum açmak isteyen ya da korunaklı bir birime (tesise) girmeye çalışan bir kişinin o anki ölçümlerinden yola çıkılarak yeni bir şablonu oluşturulur. Bu test şablonu, şablon kütüphanesinde daha önce elde edilmiş şablonlarla karşılaştırılarak tanımaya çalışılır. Geçerli bir kişinin sistem tarafından tanınamayıp reddedilmesi oldukça olumsuz bir deneyim yaratacağından tanıma doğruluğunun yüksek olması gerekir. Öte yandan yanlış kabul ihtimali yüksekse yetkisiz kullanıcıların ve sahtekarların giriş yapması kolaylaşır. Bu açıdan yüz tanıma sisteminin güvenilirliği, hem yanlış ret olasılığının düşük, hem de yanlış kabul ihtimalinin düşük olmasını gerektirir. Bu durum “Eşit Hata Oranı” diye tanımlanır.

Bilgitor
bilgitor.com/yuz-tanima-sistemi-nedir-nasil-calisir-faydalari-nelerdir/

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak