Yer Çekimi İvmesi Nedir?

Yer Çekimi İvmesi Nedir?

Fizik konularında ve derslerinde sıklıkla rastlanan yer çekimi ivmesi, önemli fizik kurallarından biri olup bazı hesaplamalar dahilinde belirlenmektedir.

Yer Çekimi İvmesi Ne Anlama Gelir?

Araştırmamıza “Yer çekimi ivmesi nedir?” sorusunu yanıtlandırarak başlamak istiyoruz. Yerçekimi İvmesi, kütle çekimi etkisinin cisimlere kazandırmış olduğu ivmedir. Bu ivme belirli hesaplamalar sonucunda ortaya çıkmakta ve bu hesaplamalarda dünyanın farklı bölgelerinde cisimlere kazandırılan ivmenin farklı olduğu görülmektedir.

Yer Çekimi Kuvveti Nasıl Oluşur?

Yer çekimi ivmesi, dünya tarafından üzerindeki cisimlere uygulanan çekme kuvveti şeklinde oluşur. Yani yeryüzü, üzerinde bulunan tüm cisim ve canlılara bir çekim kuvveti uygulamakta ve dolayısıyla da yer çekimi kuvveti ile her şey atmosferin altında kaldığı sürece yere doğru inmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Evrendeki Toz Bulutları: Nebulalar

Dünyanın üzerindeki her şey, dünyanın merkezindeki çekim gücü ile yeryüzünde kalmaktadır.

Yer Çekimi İvmesi Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Yer çekimi ivmesi üzerine en çok merak edilen konuları sorular üzerinden giderek sizlere açıklamak istiyoruz.

Yer Çekimi Kanunu Kim Tarafından Bulundu?

Isaac Newton yer çekimi kanununu bulan kişi olup, bu kanunu bulması da oldukça ilginç olmuştur. Elma ağacı altında oturan Newton’un kafasına düşen elma sonrası dünyanın bir çekim gücüne sahip olduğunu anlayan Newton, konu hakkında birçok araştırmalar yapmış ve cisimlerin neden gökyüzüne değil de yere yöneldiği konusuna eğilmiştir.

Newton bu esnada asılı cisimlerin nasıl havada kaldığı ve düşme gibi eylemlerin nasıl gerçekleştiğini, detaylı olarak araştırmaya başlamıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda Newton, bu kanunun temel prensiplerini belirleyerek bilim dünyasının geleceği için önemli bir kolaylık sağlamıştır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Isı Nedir?

Yer Çekimi Daha Kuvvetli veya Zayıf Olsa Ne Olurdu?

Bu gücün çok şiddetli olması durumunda tüm cisim ve canlılar hareket etmekte zorlanacağı gibi, gezegende bulunan cisimlerde dünyaya daha yakın olabilirdi. Örneğin yıldızlar, ay ve güneş gibi gezegenin farklı unsurları, yeryüzüne daha yakın olacak ve doğal olarak da dünya düzeni tamamen bozulacaktı. Güneşin birkaç santim saparak dünyaya yakınlaşmasının bile, dünya için ciddi bir felaket olabileceği bilim insanları tarafından sıklıkla dile getirilmektedir. Bu yüzden yer çekimi kuvvetinin doğru orantıda olması, dünyanın geleceği ve sağlığı açısından da ciddi öneme sahiptir.

Yer çekimi ivmesi daha hafif bir güçte olsaydı, yıldızların ve uzaydaki diğer unsurların duruşlarındaki düzensizlikler yine dünya ve gezegenlerin düzenini bozardı. Denizlerde gel-git olayları daha şiddetli yaşanabilir ve doğanın dengesi bozularak, yaşanmaz bir hale gelebilirdi.

Bunu da Okuyabilirsin...
Sıcaklık Nedir?

Yer Çekimi İvmesi Dünyanın Her Yerinde Sabit midir?

Yer çekimi ivmesi, dünyanın her yerinde sabit sonuçlar vermemektedir. Hesaplamalarda bu ivmenin hiçbir şekilde 10 değerine ulaşmadığı bilinmekte olup, dünyanın farklı bölgelerindeki ölçümlerde ivme değeri farklılıklar göstermektedir.

Bu değerin dünyanın çeşitli bölgelerinde farklı olmasının nedeni, dünyanın şekline bağlanmaktadır. Güneşe ve uzaydaki diğer unsurlara olan yakınlıklar, dünyanın her yerinde aynı olmadığı için ivme hesaplamaları da bu yüzden bölgelere göre farklılıklar göstermektedir.

“Yer çekimi ivmesi nedir?” sorusuna ve yer çekimi ivmesi ile ilgili diğer merak edilen sorulara yanıt verdiğimiz bu araştırmamızın ardından “Doğal ve yapay ışık kaynakları” üzerine ayrıntılı bilgiler sunduğumuz içeriğimizi de incelemenizi öneririz.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak