Yakınma Nedir? Anlamı Ve Örnekleri | Onlinezeka

Yakınma Nedir? Anlamı ve Örnekleri

Yakınma nedir? Yakınma cümleleri nasıl kurulur? Sitem cümlelerinden farkı nedir? Sorularını örneklerle cevaplayarak size bu konu hakkında detaylı bir bilgi sunmak istiyoruz.

Yakınmanın Anlamı

Konumuza yakınmanın anlamını öğrenmekle başlamak ilerleyen adımları daha kolay algılayabilmemizin için iyi bir başlangıç olacaktır. Bir durum, olay, kişi veya kurumdan kişinin hoşnut olmama durumunda sarf ettiği cümle ve davranışların bütünü yakınma nedir? sorusunun cevabını oluşturmaktadır.

Yakınma cümleleri olarak tanımlanan cümleleri gündelik yaşamımızda sıkça kullanıyoruz. Bir şeyden sorumlu olup bunu bir nedenden ötürü yapamadığımızda genellikle şikayet etmeyi tercih ediyoruz. Bu noktada bir örnek vermek gerekirse; iş yerimizde amirimizin verdiği bir işi tamamlayamadığımızda işin tamamlanması için verilen sürenin çok az olduğunu ifade ederken kurduğumuz cümleler genellikle yakınma cümleleri oluyor. Burada yakındığımız konular ise zamanın az olması veya amirimizin işin tamamlanabilmesi için gerekli zamanı doğru tespit edememesi olmaktadır.  Bu örnekten yola çıkarak bu tür cümleler üzerine düşünürseniz “yakınma nedir” konusunu çok daha iyi bir şekilde kavrayabilirsiniz.

Bunu da Okuyabilirsin...
Türkçe'de Vurgu ve Tonlama

Yakınma Cümleleri Hangi Kelimelerle Kurulur?

Yakınmayı olumsuz bir durum karşısında şikayet etme olarak tanımlamıştık. Bu durum için kurulan cümleler genel yapı bakımından kızgın olma durumunu içermezler. Yakınma cümlelerinde daha çok serzeniş bulunur ve bu cümleler “ bari, keşke, hiç olmazsa, ki, keşke….. de, bir de, daha da, diye……. ki” kelimeleri ile kurulur.

Bu kelimeler çoğunlukla bir serzenişi ifade ettiği için bu kelimelerin kullanıldığı cümleler de “yakınma” anlamı taşımaktadır. En sık yapılan hata yakınma cümlelerini sitem cümleleri ile karıştırmaktan doğmaktadır. Bu ayrımı nasıl yapabileceğinize de yazımızın ilerleyen satırlarında ayrıntılı bir şekilde yer verdik.

Yakınma ve Sitem Cümleleri Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Yakınma cümleleri ile sitem cümleleri birbiri ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Oysa bu cümle türlerini birbirlerinden ayırabilmek son derece kolaydır. Yakınma cümlelerinde şikayet var iken sitem cümlelerinde ise alınganlık söz konusudur. Sitem cümlelerinde genel olarak kişinin kendisi bir olay, durum veya kişi nedeniyle zarar görmüştür. Oysaki yakınma cümlelerinde kişinin kendisi bir kişi, durum veya olaydan direkt olarak zarar görmese dahi söylenebilmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Anlatımın Özellikleri (Açıklık, Duruluk,Akıcılık,Yalınlık)

Sitem cümlesine bir örnek göstermek gerekirse; “Adana’ya kadar gelmişsin ve bana uğramadan geri dönmüşsün” cümlesinde bu cümleyi söyleyen kişi arkadaşı kendisini ziyaret etmediği için sitem etmektedir.

 

Yakınma Cümleleri İle İlgili Örnekler

Hayıflanma olarak da hayatımızda yer alan yakınma cümleleri ile ilgili birkaç örnek vermemiz gerekirse aşağıdaki cümleler yakınmayı örnekleyebileceğimiz cümleler olarak gösterilebilir.

Gelelim yakın cümlesi örneklerine;

“Hazır kenarda param da varken keşke farklı bir ürün tercih etseydim.”

“Nasıl oldu da bu kadar yanlış yapabildim.”

“Aklımı kullanıp indirim dönemindeyken alışverişimi gerçekleştirmeliydim.”

“Keşke bu yazarın kitapları hakkında daha önceden bilgi sahibi olsaydım”

Bu yazımızda “Yakınma nedir?” sorusuna kısaca yanıt verirken örnek yakınma cümleleri ile konu hakkındaki bilgilerimizi pekiştirmek istedik. Ayrıca yakınma cümleleri nasıl kurulur ve sitem cümlelerinden başlıca farkları nedir gibi konulara da açıklık getirdik.

Bunu da Okuyabilirsin...
Paragraf Nedir? Hangi Bölümler Bulunur?

“Yakınma nedir?” konusunun ardından dil ve anlatım konusunda daha fazla bilgi sahibi olabilmeniz için sitemizde çok sayıda içerik bulunmaktadır. Daha önce yayınladığımız makalelerimiz arasında yer alan “Kanıksama nedir, 10 tane kanıksama cümlesi örneği” başlıklı yazımızı da incelemenizin sizin açınızdan oldukça faydalı olacağı inancındayız.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
2 (1 oy)

Yorum Bırak