Çiriş Otunun (Yabani Pırasa) Faydaları | Onlinezeka

Çiriş Otunun (Yabani Pırasa) Faydaları

Çiriş otu ya da yabani pırasanın faydaları  saymakla bitmiyor. Nisan ve Mart aylarında doğada kendiliğinden çıkan yabani pırasanın bölgelere göre adları farklı olabiliyor. Yabani pırasa Anadolu’da çiriş otu, gulik otu ve sarı zambak olarak da adlandırılıyor. Çiriş otu(yabani pırasa, dağ pırasası, kirkiş otu, çiviş, gulik otu) bir çok derde deva olarak kullanılırken, doğal antibiyotik kaynağı olarak biliniyor.  Basur, idrar söktürücü, saç kıran, egzama, çıban, sivilce ve bazı kadın hastalıklarına iyi geldiği söylenen bu yeşil yapraklı bitki, Anadolu’da dağlık ve ormanlık alanlarda yetişiyor. Bu yazımızın konusu, bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğal çözüm olan yabani pırasanın yani çiriş otunun bilinen faydaları ve diğer özellikleriyle ilgili.

Bunu da Okuyabilirsin...
Erektil Disfonksiyon Nedir? Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Yabani Pırasa, yerel halk tarafından doğadan toplanıp pazarlarda satışa sunulmakta. Tunceli bölgesinde gulik otu olarak adlandırılan bitki örneğin Sivas’ta çiriş otu olarak bilinmekte.

Şifalı yönleri ile öne çıkan çiriş; otlu yemeklerde, arapsaçı gibi yanına et yakışan sebze yemeklerinde tercih edilmektedir. Çiriş otu, yemeğe et tadı vermesi nedeni ile vejeteryanların da büyük bir zevk ile tükettikleri gıdadır. Yabani pırasa (çiriş otu, gulik otu) veganlar için de vejeteryanlar için de vücudun ihtiyacı olan protein ve vitaminleri karşılamakta önemli rol oynar.

Türkiye’de yetişen, yerli soya da denilen yabani pırasanın, kullanım alanı ve lezzet olarak soyadan çok daha fazla özelliklere sahiptir. Çorba şeklinde yapıldığı gibi bulgur pilavı içine de eklenebiliyor. Ayrıca doğrudan sebze yemeği şeklinde kullanımı da yaygın.

Yabani Pırasa Şifa Kaynağı

Bağışıklığı güçlendirmek için çiriş otu

Çiriş otunun en önemli faydalarından biri bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğidir. Yüksek c vitamin içermesi nedeniyle bir çok sağlık problemine şifa olmaktadır. Bilinen bazı önemli faydaları şunlardır.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
  • Anne sütünü artırıcı özelliği vardır.
  • İdrar söktürücüdür.
  • İyi kolestrol HDL artırıcıdır.
  • Düşük kalorili, yüksek besin değerli bir sebzedir.
Bunu da Okuyabilirsin...
İnme Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kaynak:  bilgitor.com/yabani-pirasa-sifa-kaynagi/ ‎

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak