Wolfgang Pauli Kimdir? Kısaca Pauli'nin Dışarlama İlkesi | Onlinezeka

Wolfgang Pauli Kimdir? Kısaca Pauli’nin Dışarlama İlkesi

Pauli’nin Dışarlama İlkesi, Avusturya asıllı İsviçreli fizikçi Wolfgang Pauli tarafından 1925’te ortaya atılmıştır. Bir atomda iki fermiyonun aynı anda tamamen aynı kuantum sayılarına sahip olamayacaklarını ifade eden prensiptir. Pauli ilkesi veya ihraç ilkesi olarak da bilinir. Wolfgang Pauli bu prensibiyle 1945 Nobel Fizik ödülüne layık görülmüştür.

Pauli’den önce elektronun enerji seviyesini gösteren üç tane kuantum sayısı (baş kuantum sayısı, tali kuantum sayısı ve manyetik kuantum sayısı) belirtilmişti. Pauli, fermiyonun spini ile ilgili dördüncü kuantum sayısını ifade etmiştir. Bu da spinin saat yönünde veya ters yönde olabileceği şeklindedir. Pauli’ye göre, bir orbitale spini 1/2 olan bir fermiyon yerleşmişse, aynı orbitale yerleşen ikinci fermiyonun spini ters yönde (yani -1/2) olmalıdır. Böylece birbirine ters yönde spinli iki fermiyonun yer aldığı orbital dolmuş olur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Astral Seyahat Nedir?

Wolfgang Pauli Kimdir?

Wolfgang Pauli, 25 Nisan 1900’de Avusturya’nın başkenti Viyana’da doğmuştur. Ünlü fizikçi Pauli’nin eğitim hayatı Münih’te geçmiştir. Münih’teki okul hayatı 1921 yılına kadar sürmüştür. Daha sonra Göttingen’de ve Kopenhag’da asistanlık yapan Pauli, 1928’de Zürih Federal Politeknik okulunda teorik fizik profesörlüğüne atandı. 1940 yılı başlarından, Zürih’e döneceği 1946 yılına kadar Princeton’da ders verdi. Heisenberg ile beraber manyetik alanların kuvanta teorisini kurdu. Kopenhag okulunun en önemli temsilcilerinden biridir. Pauli ilkesi de denilen Pauli dışarlama ilkesini ortaya attı. Sonradan bu ilke, birleşme değerinin yorumuna ve iki cismin aynı anda aynı uzay parçası içinde bulunamayacağı kavramına yol açtı. 1931’de Fermi ile nötrino’ların varlığını teorik olarak ispatladı. Bu hipotez çok daha sonraları deneysel yoldan ispatlanabildi. 1945’te Nobel Fizik Ödülüne layık görülen Wolfgang Pauli, 15 Aralık 1958 tarihinde Zürih’te öldü.

Bunu da Okuyabilirsin...
Cunta Nedir? Geçmişten Günümüze Cunta Yönetimleri
Pauli’nin Dışarlama İlkesi
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak