Ünlü seyyah ve kaşifler…

Ünlü seyyah ve kaşifler…

Ticaret ya da yeni yerleri keşfetmek adına tarihte dünyayı adım adım, at ya da deniz yoluyla dolaşan birçok gezgin vardır. Yapılan seyahatler neticesinde yeni kıtalar, yeni insanlar ve hayvanlar keşfedilmiştir. Yazılan seyahatnameler ise günümüze kadar ulaşmıştır…

Tarihe damga vuran kaşif ve seyyahlar günümüzün gezginlerine ilham vermiştir. İşte ilkleri gerçekleştiren en ünlü gezginler…

Amerigo Vespucci

Amerigo Vespucci, 9 Mart 1454’te İtalya’nın Florasan kentinde doğmuştur. Vespucci, 1499 yılında İspanya’da çıktığı ilk gezisinde ulaştığı Brezilya kıyılarını Hindistan sanmıştır, yeni bir kıta keşfettiğini ise bir sonraki gezisinde anlamıştır.

14 Mayıs 1501’de ikinci gezisinde bugünkü Rio de Jenerio ile karşılaştı, Güney Amerika kıyılarınca ilerledi. Amerigo Vespucci, Avrupa’ya yazdığı mektuplarda bulunduğu yerin Asya Kıtası’na benzemediğini ve çok farklı bir yer ile karşılaştığını ifade etmiştir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Karlofça Antlaşması Nedir, Ne Zaman Yapılmıştır?

Amerigo Vespucci, Amerika kıtasına ismini vermiştir.

Kristof Kolomb

1451 yılında İtalya’nın Cenova şehrinde doğmuştur. 1492’de ilk keşif gezisini yaptı ve Bahamalar’da bulunan bir adaya ulaştı. Bu adaya san Salvador ismini verdi.

1493 yılında ikinci seferine çıkarak Karayip Denizi’ndeki adaları keşfetti. Sonraki gezisini 1498’de yapan Kristof Kolomb, Granada ve Trinidad Tobago ile karşılaştı.

Son gezisinde Çin’e gitmek için yola çıktı ancak Orta Amerika kıyılarında gezindi. Kristof Kolomb, Amerika Kıtası’nı Vespucci’den önce keşfetti ancak bulunduğu yeri Asya Kıtası sanıyordu.

Vasco De Gama

Bir kaşif oğlu olan Portekizli Vasco De Gama, Hindistan’a ulaşan ilk kaşiftir. Bu yönüyle baharat ticaretinde Portekiz egemenliğinin önünü açmıştır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Ortadoğu'nun Tarihine Kısa Bir Bakış

İbn-i Battuta

1304’te Magrib’te doğdu. İbn-i Battuta ilk gezisini sırasıyla Kahire, Mekke, Bağdat ve Tebriz’e gerçekleştirdi. Daha sonra Doğru Afrika’yı dolaştı ve Anadolu’ya geldi. Anadolu’dan Kırım’a geçti. Daha sonra Maldivler’e oradan da Hindistan’a gitti. Çin’e giden İbn-i Battuta, buradan Magrib’e döndü. Yine yollara düşen ünlü gezgin; Endülüs, Valencia ve Granada’yı dolaştı. 30 yıllık seyahat hayatı olan İbn-i Battuta, gittiği yerlerin coğrafya, yaşayış ve folklörünü kaleme aldı.

Marco Polo

Venedik’te doğan Marco Polo, küçük yaşında babasıyla birlikte Karadeniz ve Akdeniz’i dolaştı. Kubilay Han’a mektup taşımak adına amcası ve babasıyla Çin’e yolculuk gerçekleştirdi. Anadolu, Mezopotamya, İran, Türkistan, Pamir Dağları, Gobi Çölü’nü geçerek Çin’e gitmiştir. Kubilay Han’ın verdiği emir üzerine tam 20 yıl süreyle doğu ülkelerini gezdi ve Marco Polo Seyahatleri adlı kitabı yazdı. Marco Polo, yazdığı bu kitap için ‘Gördüklerimin sadece yarısını yazdım’ demiştir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Saltanat neden kaldırıldı? Sonuçları neler oldu?

Evliya Çelebi

1611’de doğan Evliya Çelebi, gördüğü rüya sonrası ‘Seyahat ya Resulullah’ diyerek yollara düştü. İstanbul’dan yola çıkan 50 yıl boyunca birçok ülke ve şehri gezdi. Evliya Çelebi’nin gezilerle ilgili notları ‘Seyahatname’ adlı kitapta toplanmıştır.

Ferdinand Macellan

Portekizli Ferdinand Macellan, ilk seyahatini Hindistan’a gerçekleştirmiştir. Macellan Boğazı’na ismi vermiştir. Ayrıca Pasifik Okyanusu’nun ismini de Macellan vermiştir. Dünyayı deniz yoluyla dolaşmıştır. Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanusu birleştiren ilk deniz yolculuğunu yapmıştır. Gökyüzünde yeni galaksileri gözlemledi yeni insanlar ve hayvan türlerini gördü.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak