Ülser Ve Gastrit Hastaları Nasıl Beslenmelidir? | Onlinezeka

Ülser Ve Gastrit Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Ülser midede oluşan derinliği olan yaralardır. Gastrit, midenin iltihabına verilen isimdir. Her ikisinin de farklı nedenleri olsa da çoğunlukla sebepleri aynıdır ve bulguları da birbirine yakındır.

Nedenler arasında aspirin gibi ağrı kesiciler, alkol sigara, çay, düzensiz ve dengesiz beslenme, besin allerjileri, besin zehirlenmeleri, sıcak ve soğuk yiyecekler, hızlı yemek alışkanlığı sayılabilir. Bu sebepler gastirin denen mide salgısını artırır, artan gastirin asit salgısını artırır artan asit salgısı mide yüzeyinde hasar oluşturur oluşan hasar düzelebilir veya kronikleşebilir. Ülser de ayrıca helikobakter pilori enfeksiyonu, stres etkenler arasındadır. Bazen kanamalar olur ve kusma ile belirti verebilir. Az miktarda kanamalar kahve telvesi şeklinde, büyük kanamalar kırmızıdır. Gastrit ve ülserin tedavisi için mutlaka tıbbi tedavi önceliklidir. Tıbbi tedaviye yanıt alınmıyorsa cerrahi tedavi de uygulanabilir.

Gastiritlilerin beslenmesinde uyulacak başlıca kurallar şunlardır: Salgının etkisini azaltmak midenin boş kalmaması sağlamalı, yemekler iyi pişirilmeli ve iyice çiğnenmeli, mümkün olduğunca haşlama yemekler tercih edilmelidir. Koyu çay, kahve, alkol, sirke, et suyu, acı biber, salçalı kızarmış yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Sebze ve meyveler hem mide asit salgısını artırırlar hem de barsak hareketlerini artırırlar. Bundan dolayı kabızlıkta tercih nedeni iken gastiritli hastalarda kabuğunun soyulması ve iyi çiğnenmesi koşulu ile önerilmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Hastalıklardan koruyan 10 besin!

Peptik ülser tanımı, hem mide hem de onikiparmak barsağı ülserini kapsar. Peptik ülserli olan hastalardaki kanamalar ciddi komplikasyonlardır. Mide dört bölümden oluşur. Kanamaların çoğu midenin son bölümü olan pilor ve ince barsağın ilk bölümü olan duedonum(onikiparmak barsağı) kapsamında olmaktadır. Duedonumun kanamaları veya ülser sonucu delinmesi anatomik özelliğinden dolayı en komplikasyonlu tablolardır. Peptik ülserlilerin beslenmesi genel olarak gastiritlilerle aynıdır. Ancak aç iken düedonum ülserlerinde ağrı daha fazla, tok iken mide ülserlerinde ağrı daha fazla olur şeklinde bir görüşte mevcuttur. Duedonum ülserlerinde, gece mide boş iken ağrının olması da bu gerekçe ile açıklanmaktadır.

Kanamadan bir kaç gün sonra ağızdan beslenmeye geçilir. Süt, komposto, hafif çorbalar, sık aralıklarla ama az az verilir. Sütlaç, makarna, haşlanmış patates ikinci aşamada verilir.

Ne yemeli sorusuna verilecek yanıt kişiler arasında farklılık gösterebilir. Şöyle ki: Beyaz peynirin bazı kişilerde özellikle aç karna alınması durumunda asit salgısını reaksiyonel olarak artırdığı bilinmektedir ancak bu genel değildir. Yine süt alımı yıllardır tartışılmaktadır. Bundan yirmi yıl öncesinde özel süt diyetleri uygulanırdı. Yapılan bazı araştırmalarda sütün asit salgını başlangıçta düşürdüğü sonradan artırdığı sonucu çıkarılmıştır. Bundan hareketle sütün tedavi amaçlı kullanımı artık tercih edilmemektedir. Kanamalardan sonra ki ağızdan yemek başlandığında verilebilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Dulavrat Otunun Faydaları ve Kullanım Alanı

Ağır Ülserli YA DA Gastiriti Olan Hastalardaki Beslenme İçeriklerine Örnek

1 dilim kepeksiz ekmek, 1 adet yumurta kadar haşlanmış patates,1 bardak süt,#

Sabah: 1 dilim kepeksiz ekmek, 1 adet yumurta kadar haşlanmış patates,1 bardak süt,
Kuşluk: 1 kase sütlaç

Öğle: 1 parça haşlanmış derisiz tavuk veya nemli sıcaklıkta pişmiş iki adet köfte, patates yemeği, bir dilim ekmek yada kabak/ ıspanak, 2-3 kaşık pirinç pilavı veya makarna,1 dilim ekmek

İkindi: 1 kase meyve kompostosu

Akşam: 1 kase acısız baharatsız salçasız hafif sebze çorbası,1 dilim ekmek ve yatmadan 2 saat önce 1 muhallebi veya sütlaç

Daha sonraki dönemlerde tıbbi tedaviye yanıt alınıyor ise, et ve etli sebze yemekleri, kabuğu soyulmuş domates, dolma ve sarmalar yer alabilir, peynir eklenebilir. Her aşamada bitki çayları veya ıhlamur tercih edilmelidir. Düzenli olarak 3 ana,3 ara öğün yemek yenebilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
13 Nisan Dünya'daki Koronavirüs Durum Raporu

Op. Dr. Muharrem YILMAZ

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak