Türkiye’deki Koyun Irkları

Türkiye’deki Koyun Irkları

Kıvırcık

 İnce ve uzun kuyrukludur. Yapağı lifleri ince ve uzun olup, çok sağlamdır. Bu nedenle daha çok halı ipliği imalinde kullanılır. Ağırlığı 25-50 kg arasında değişir. Yaklaşık 1,5-2 kg. yapağı verir. Rumeli’den yurdumuza girmiştir. Bugün de, başta Marmara bölgesi olmak üzere, Ege kıyı bölgelerinde yaygın olarak beslenir. Eti çok lezzetlidir.

Trakya ve Kuzeybatı Anadolu da yetiştirilir. Et verimleri az olmasına rağmen et kalitesi en iyi koyun ırkıdır. Süt verimleri yüksek olup, yıllık süt verimleri 70-100 kg’dır

Sakız

Ülkemizde az rastlanan koyun türüdür. Güney Marmara ve Ege kıyılarında yetiştirilir. Sakız adasından yurdumuza sokulmuştur. Ağırlığı 50-60 k g. blur. En belirgin özelliği, çoğu kez ikiz yavru vermesidir. Daha ziyade İzmir yöresinde yetiştirilir.

Süt ve yavru verimleri yüksektir. Yıllık süt verimleri 150-200 kg kadardır. Genellikle ikiz ve üçüz doğururlar

İvesi

 Güneydoğu Anadolu’da yetiştirilir. Et verimleri ve et kalitesi orta derecededir. Süt verimleri
yüksektir ve yıllık süt verimleri 120-160 kg’dır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kaz Hayvanlarının Özellikleri Nelerdir? Kaz Hayvanları Hakkında Her Şey

İkizlik oranı % 10-20’dir. İyi bir seçimle 500-600 kg kadar
süt veren sürüler elde edilebilir. Baş, boyun ve ayaklar kahverengi veya siyahtır. Yıllık yapağı verimleri
2-2.5 kg olup, halı sanayinde kullanılmaktadır.

Dağlıç

Bu koyun cinsi daha çok eti için yetiştirilir. Canlı ağırlığı 48 – 50 kg kadardır. Güney Marmara, Ege ve İç Batı Anadolu’da yetiştirilir. Karaman ve Dağlıçın birleştirilmesinde candır melezi elde edilmiştir. Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Afyon ve Denizli gibi İllerinde yetiştirilir. Canlı ağırlıkları Akkaramanlardan daha azdır ama etleri lezzetlidir. Ağız, burun, göz etrafı ve ayaklarda siyah lekeler görülür. Baş ve ayaklar çıplaktır. Süt verimi 30-60 kg olup, ikizlik oranı % 12-15’dir. Yapağıları kaba ve karışık olup, beyaz renklidir. Yıllık yapağı verimleri 2-2.5 kg’dır ve halı sanayinde tercih edilmektedir.

dağlıç koyunu

Akkaraman

Tüm Orta Anadolu’ya yayılmış ve sayı bakımından en fazla olan koyun ırkımızdır. Bölge şartlarına adapte olmuş, açlığa, kuraklığa ve kötü hava şartlarına dayanıklıdır. Et verimleri az ve et kalitesi düşüktür. Ancak bakım ve besleme şartları düzeltilerek et verimleri artırılabilir. Kuyrukları büyüktür ve 4-6 kg kadardır. Ancak 12 kg’a kadar ulaşanları da vardır. Yıllık süt verimleri 30-50 kg olup, ikiz yavrulama oranı % 20-30
kadardır. Akkaramanlarda baş, boyun, karın altı ve bacaklar çıplaktır. Baş ve ayaklarda siyah lekeler görülebilir. Yapağıları kaba ve karışık olup, beyaz renktedir. Yıllık yapağı verimleri 1.5-2 kg kadardır. Yapağıları halı sanayinde, kilim, keçe ve yatak yapımında kullanılır.

akkaraman koyunu

Morkaraman 

Doğu Anadolu bölgesinde yetiştirilir. Akkaramanlar gibi açlığa ve kötü hava şartlarına dayanıklıdır. Et verimleri az ve et kalitesi düşüktür. Baş, boyun, karın altı ve bacaklar çıplaktır. Yıllık süt verimi 30-50 kg olup, ikizlik oranı % 20-30’dur. Yapağıları kaba ve karışık olup, mor veya koyu kahverengidir. Yıllık yapağı verimleri 2-2.5 kg’dır.

mor1
morkaraman

Karayaka

Karadeniz bölgesinde yetiştirilir.. Küçük cüsseli hayvanlardır. Et verimleri düşük ama et kalitesi iyidir. Süt verimleri 30-40 kg olup, ikizlik oranı % 4-6’dır. Yıllık yapağı verimleri 2-2.5 kg’dır. Yapağısı çok kaba olup, yataklık olarak çok tutulur ve piyasada iyi fiyata satılır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Dünyanın en hızlı kuşu hangisidir?
karakaya koyunu

Merinos 

Alman et Merinoslarının, Akkaraman ve Kıvırcıklarla yapılan melezlemesi sonucu elde edilmiştir. Kuyrukları ince olup, kuyruk yağı bütün vücuda dağılmıştır. Canlı ağırlıkları 50-60 kg’dır. Et verimleri ve et kaliteleri yüksektir. Yıllık süt verimleri 20-30 kg, ikizlik oranı % 15-20’dir. Yapağı verimleri fazla olup, yıllık 3.5-4 kg’dır. İnce bir yapağıları vardır ve dokuma sanayiinde kullanılmaktadır. Ancak yapağıya yeterli destek verilmediğinden Merinos yetiştiriciliği azalmaktadır.

merinos koyunu
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak