Türkiye'deki Endemik Bitkiler Nelerdir? | Onlinezeka

Türkiye’deki endemik bitkiler nelerdir?

Türkiye’deki endemik bitkiler yazımızda bizim coğrafyamıza özgü bitki türleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Endemik Bitki Ne Demektir?

Bir bölgenin iklim ve yer şekilleri gibi coğrafi özellikleri nedeniyle sadece o bölgede yetişebilen bitkilere endemik bitki denir.

Türkiye’deki endemik bitkiler

Endemik bitkinin tanımını yaptıktan sonra Türkiye’deki endemik bitkiler üzerine bilgi vermeye başlayabiliriz.

Kasnak Meşesi

Kasnak meşesi, kayıngiller ailesine ait 30-35 metre uzunlukta olan bir meşe türüdür. Oldukça fazla tomurcuğa sahip olan bu bitki 1500-1500 metre yüksekliklerde rahatça yetişebilmektedir. Türkiye’de Konya, Kütahya ve Isparta’da yetişmektedir.

Kapadokya Soğanı

Kapadokya Soğanı, genelde kayalık veya ormanlık alanda yetişen bir çeşit çiçek türüdür. Boyu 35-40 cm arasında değişir ve 1000-1500 metre yükseklikte yetişmeye uygundur. Pembemsi bir çiçek olan Kapadokya Soğanı, yaz aylarında çiçeklenir ve olgunlaşır. Kapadokya soğanı aynı zamanda çok yıllık bir bitkidir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Gerbera Çiçeğinin Bakımı, Özellikleri ve Anlamı

çan çiçeği

Çan Çiçeği

Çan çiçeği, yüksekliği fazla olan bölgelerde 5 cm, yüksekliği az olan bölgelerde ise 2 metreye kadar uzayabilen bir bitkidir. Türkiye’de çoğunlukla Akdeniz ve Kafkasya’da yetişen bu bitki güneş ışığına fazlasıyla ihtiyaç duyar. Bu nedenle gölgeli alanlarda yaşamını sürdüremez. Ayrıca saksıda yetiştirilmeye de uygundur.

Antalya Çiğdemi

Çok yıllık bir bitki olan Antalya çiğdemi, 1000-1300 metre yüksekliklerde yetişebilmektedir. Genelde ekim ayında çiçek açmaya başlayan bu çiçek Türkiye’de Akdeniz bölgesinde yetişmektedir.

Sevgi Çiçeği

Sevgi çiçeği, papatyagiller familyasına ait olan bir çiçektir ve halk arasında kırmızı peygamber çiçeği olarak da bilinir. Tarım ilaçlarına karşı oldukça dayanıksız olan bu bitki aynı zamanda nesli tükenmekte olan bir çiçektir. Bu nedenle Bern sözleşmesi kapsamında koruma altına alınmıştır.

misk soğanı

Misk Soğanı

Beyaz, kahverengi ve mor renklere sahip olan Misk soğanı, 2-2.5 cm çapında olabilmektedir. Mart ve mayıs aylarında çiçek açan bu bitki 1500 metre yükseklikte yetişebilmektedir. Türkiye’de Niğde, Amasya ve Adana’da yetişmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kavak Ağacı Nerede Yetişir? Kavak Ağacı Hakkında Her Şey

Eber Sarısı

Baklagiller familyasına ait olan Eber Sarısı’nın diğer adı “Piyan” olarak bilinmektedir. Oldukça büyük ve sarı çiçeklere sahip olması nedeniyle Eber sarısı ismini almıştır. En hafif rüzgarda bile yaprakları dökülebilen bu bitki hava koşullarına dayanıksızdır.

Anadolu Glayölü

Anadolu Glayölü, kızılçam ormanlarında yetişmekte olan bir bitkidir. İnce yapısı ve pembe renkli çiçekleri ile bilinen bu bitki Türkiye’de Ege ve Akdeniz’de yetişebilmektedir.

kazdağı göknarı

Kazdağı Göknarı

Kazdağı Göknarı, 30 metreye kadar uzayabilmesi nedeniyle Kazdağı Göknarı ismini almıştır. Çiçekleri kozalak yapısında olan bu bitkinin tomurcukları reçinelidir. Reçine, bitkinin tomurcuklarının dik ve estetik bir şekilde durmasını sağlar.

Anadolu Karanfil

Çok yıllık bir bitki olan Anadolu Karanfil, 500 metre gibi yüksek yerlerde yaşayabildiği gibi 2500 metre gibi alçak yerlerde de yaşayabilmedir. Taşlık ve makilik bölgelerde yetişebilen bu bitki Temmuz ayında çiçek açmaya başlar. Türkiye’de genel olarak Batı ve Orta Anadolu’da görülmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kestane Nerede Yetişir Nasıl Yenir? Kestane Hakkında Her Şey

Taşlık Çiğdemi

Taşlık çiğdemi, 700-1400 metre yüksekliklerde yetişebilen çok yıllık bir bitkidir. Ocak ve şubat aylarında çiçek açmaya başlayan bu çiçek tepe kenarlarında ve taşlık bölgelerde yetişir. Türkiye’de Güney Anadolu’da sık bir şekilde görülmektedir.

van ters lalesi

Van Ters Lalesi

Van ters lalesi, en eski süs bitkilerinden biri olmasının yanı sıra halk tarafından hüznün bitkisi olarak da anılır. Soğanlı bitkiler familyasında yer alan bu bitki çiçeklerini yere doğru açmasından dolayı ters lale olarak adlandırılır. Ayrıca birçok inanç sisteminde de sembolik değer taşır.

Türkiye’de bulunan diğer endemik bitki türleri

  • Dişotugiller
  • Datça Hurması
  • Kral Eğreltisi
  • İstanbul Kardeleni
  • Sığla Ağacı
  • Zambakgilleri
  • Süt Leğengiller
  • İspir Meşesi
  • İstanbul Nazandesi

Türkiye’deki endemik bitkiler üzerine hazırladığımız bu yazının ardından “Bitkiler” kategorimizde yer alan diğer içeriklerimizi de okumak isteyebileceğinizi düşünüyoruz.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak