Tüketici Hakları Nedir, Nelerdir? Tüketiciyi Koruma Haftası | Onlinezeka

Tüketici Hakları Nedir, Nelerdir? Tüketiciyi Koruma Haftası

Birleşmiş Milletler Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesini 1985 yılında yayımlayarak 15 Mart tarihini Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kabul etmiştir.

BM Beyannamesine göre Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı, Tüketicinin Sağlık ve Güvenliğinin Korunması Hakkı, Tüketicinin Ekonomik Çıkarlarının Korunması ve Tazmin Edilme Hakkı, Tüketicinin Eğitilme Hakkı, Tüketicinin Bilgi Edinme Hakkı, Tüketicinin Seçme Hakkı, Tüketicinin Örgütlenme ve Temsil Edilme Hakkı ve Sağlıklı Bir Çevreye Sahip Olma Hakkı gibi temel hakları içermektedir.

Tüketiciyi Koruma Haftası

 

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 172. maddesinde ise “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.” şeklinde tüketicinin korunmasına yönelik hükümlere yer verilmiştir.

Bunu da Okuyabilirsin...
KYK burs ve kredileri arttı

Gerek ulusal gerekse uluslar arası ölçekte önemli bir mevzuatla korunmaya çalışılan tüketici acaba yeterince bilinçli mi? Tüketiciyi Koruma Haftası, bu gerçeğe dikkat çekmek, aldığı mal veya hizmet için sahip olduğu hakları konusunda tüketicinin korunması amaçlanır.  Bu konuda sadece yasal düzenlemelerin değil, mal veya hizmet sunucu ile beraber tüketicilerin de hassas olması gerekmektedir.

Tüketici olarak haklarımızı biliyor muyuz?

Aldığımız bir ürün bozuk çıktığında ne yapacağız? Ürününüzü geri vermek, hatalı hizmete ödediklerinizin iadesini istediğinizde karşınıza sudan nedenler çıkartıldığını mırıldandığınızı duyumsuyorum.  Elinizde, aldığınız hizmete ya da ürüne ait fiş, fatura ya da garanti belgeniz varsa çok kolay…  İl – ilçe Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri olduğunu anımsatalım.  Mahkemeyle uğraşmak istemeyebilirsiniz.. Bu için zararı sineye çekmeye gerek yok.

Bunu da Okuyabilirsin...
Almanya’da Eğitim ve Bilim

Eğer mal veya aldığınız hizmetin bedeli illerdeki Ticaret İl Müdürlüğü Hakem Heyetinin belirlediğine göre 3610 liranın üstündeyse oturduğunuz yerdeki Tüketici Mahkemesi işlevini gören Asliye Hukuk Mahkemesine başvurabilirsiniz. Ama bundan öncesi bütünüyle ikametgahınızın bulunduğu yerdeki Tüketici Hakem Heyetinin işidir.

Büyükşehirdeki ilçelerden birinde oturuyorsanız…
Yapacağımız şey ilçelerde tutarı 2410 bin liraya kadar olan durumlarda kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Tüketici Hakem Heyetine elimizdeki belgelerle başvurmak ve bizden istenen belgeleri vermektir. Göreceksiniz ki, eğer haklıysanız sonuç sizin lehinize olacaktır.

http://tuketici.gtb.gov.tr/tuketici-sikayetleri/nasil-basvurulur

Yukarıdaki linkten tüketici heyetine nasıl başvuracağınız konusunda ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Üretimden kaynaklı ürün ya da hizmetin geri ödenmesi sanıldığı kadar zor değildir, elimizde belgelerimiz olduğu sürece…

Bunu da Okuyabilirsin...
İşbaşında Eğitim Yöntemleri

Mustafa ASLAN

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak