Susuzluk mu Açlık mı Önce Öldürür?

Susuzluk mu Açlık mı Önce Öldürür?

Susuzluk mu daha tehlikeli, yoksa açlık mı?” sorusunun cevabı hep merak edilir. Hangisi insanı daha çabuk öldürür? Aslında her ikisi de belirli bir seviyeden sonra insan bedeni için tehlikelidir. Ancak susuzluğun daha büyük bir tehlike olduğunu söyleye­biliriz. Vücuttaki su miktarının azalmasına dehidrasyon adı verilir. Yetişkin bir insanda günlük su kaybının dengelenmesi için günde 2-3 litre su takviyesi gerekir.

Yediğimiz katı gıdalardan gün boyunca ortalama 4 su bardağı su elde ederiz. Besinlerin yakılması sonucunda ise 1 su bardağı oluşur. Kalan su ihtiyacının mutlaka suyla takviye edilmesi gerekir. Çünkü eğer bedende bulunan 50 litrelik su, 3-5 günlük bir süre içinde %20’lik bölümünü yitirirse bunun sonucu ölüm olur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Toprak Kokusunun Kaynağı Nedir?

Susuz Kalmanın Vücuda Verdiği Zararlar

Nitekim vücuttaki su kaybı tüm sistemi etkiler. Kan koyulaşır, akciğer enfeksiyo­na açık hale gelir, kalpte ritim bozuklukları görülür ve böbrekler toksinleri atamazlar. Mide bulantısı, baş ağrısı, deride kuruma, eklem ve kaslarda acıma hissi, kas kramp­ları, sindirim sistemi sorunları da susuzluğun tehlikeli boyutlara vardığını gösterir.

Açlığa ise insan eğer yeterli sıvı alma­yı sürdürürse aylarca dayanabilir. Bu ara­da vücut depoladığı besinleri kullanır. Önce karaciğerdeki glikojen deposu, ardından adipoz dokularda depolanan yağ ve en son kas­lar, bağdoku, hatta kemiklerdeki enerji kulla­nılır. Uzun süreli açlığın ise sonu susuzlukta olduğu gibi ölümdür.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak