Su Kaynakları Nasıl Oluşur? Su Kaynağı Hakkında Her Şey

Su Kaynakları Nasıl Oluşur? Su Kaynağı Hakkında Her Şey

Su Kaynakları Nasıl Oluşur?

YAĞMUR yağdığı zaman, yere düşen suyun büyük bir kısmı toprağın içine sızar. Ağır ağır süzülerek derine iner, sonunda su geçirmez bir katmana rastlar. O zaman toprağı derinlemesine saran ve ağır ağır akan bir yüzeysel su örtüsü meydana gelir. Bu suyun yeryüzüne çıktığı yere kaynak veya pınar ve bunun meydana getirdiği akarsuya da dere denir.

Kaynak (pınar) suyu, soğuk ve temizdir, içilebilir, çünkü toprak tarafından süzülmüştür. Ancak, bazı sanayi bölgelerinde, yüzeysel kaynaklar çoğu zaman kirlenmiş durumdadır. Buna karşılık, daha seyrek rastlanan derin kaynaklar temiz ve içmeye elverişlidir.

Bunu da Okuyabilirsin...
İç Anadolu Bölgesi’nin Neleri Meşhurdur?

Gayzerler ve pamukpınarlar

Belirli derinliklerde biriken su, basınç altında olabilir. Basınç çok şiddetlenince, su, ufak bir çatlaktan veya artezyen kuyusu’ndan birdenbire fışkırarak güçlü bir fıskiye meydana getirir, özellikle volkanik bölgelerde görülen gayzerler (kaynaç), gaz (kükürt) ve su buharıyla birlikte, aralıklı olarak fışkıran sıcak su kaynaklarıdır. İzlanda’da birçok gayzere rastlanır, ama bunların en ünlüsü Amerika Birleşik Devletlerinde, Yellowstone Parkı’nda bulunan gayzerdir. Buna “Sadık İhtiyar” adı verilmiştir, çünkü çok düzenli olarak her 63 dakikada bir fışkırır.

Bazen kaynakların suyu açıkhavada katılaşan erimiş kireçtaşıyla yüklüdür. Bunun en iyi örneği Denizli’deki Pamukpınar’dır; Pamukpınar’ın suyuna atılan eşyanın üzeri yavaş yavaş bir taş kabukla örtülür.Bundan başka, kaplıca kaynakları’nda da erimiş mineral maddeler (tuzlar) bulunur ve bunlar bazı hastalıkların tedavisinde çok yararlıdır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Toprağın Katmanları (Horizonları) Nedir? Nasıl Oluşur?

Eskiden kentlerde kaynak suları çeşmelere kadar getirilir ve halk içme suyunu bu çeşmelerden alırdı. Günümüzde kaynak suları da, diğer bütün içecekler gibi şişelerde, damacanalarda satılır.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak