Sel Baskınları, Zararları Ve Korunma Yolları | Onlinezeka

Sel Baskınları, Zararları ve Korunma Yolları

Canlılar aleminde yaşamsal bir önemi ve yeri olan suyun bazı durumlarda zarar verici özellikleri vardır.  Kış aylarında, yoğun kar yağışı nedeniyle yüksek yerlerde kalın kar tabakaları oluşmaktadır. Soğuk nedeniyle erimez ve her kar yağışında da bu tabaka kalınlaşmaktadır. Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte bu kar örtüleri erimeye başlar. İlkbahar ayları ile birlikte bu erimeye şiddetli sağanak yağışlar eşlik edince sular çoğalmaktadır. Çoğalan bu sular eğimli, ağaçsız veya zayıf ağaç örtüsüyle kaplı yamaçlar tarafından tutulamaz.  Çoğalarak ve eğim nedeniyle hızlanarak hareket eden bu su kütleleri toprakta çeşitli malzemeleri de sürükleyerek kendine bulduğu bir kanal boyunca hareket eder. Ancak çay, dere, ırmak gibi bu kanallarda birikerek taşmaya başlar. İşte bu baskınlara sel ya da su baskını denir. Seller, insan ve hayvanların sağlığı için büyük tehlike oluşturabilir ve yerleşim yerlerindeki binalara büyük hasarlar verebilir. Ekili tarım alanlarına verdiği zarar yanında tarlaların toprak yapısını bozar, verim kaybına neden olur. Yine köprülerin yıkılmasına, yolların bozulmasına neden olur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Gleyleşme Nedir? Nasıl Oluşur?

Sel Baskınları,insan hayatını tehlikeye sokabilir.

Selden ve su baskınlarından korunmanın çareleri

Doğal çevre, canlılık ve yaşamsal olguların tümü için hayati önemi olan suyun, sel haline dönüşü mümkün değildir. Yağmur ve kar yağışları da hayatın sürdürülebilir olması için şarttır. Yağmurun,  karı veya dolunun önüne geçmeye çalışmak bu nedenle söz konusu edilmez.  Ancak sellerden korunmanın ve su baskınlarını önlemenin çareleri vardır. Akar suların, kabaran sularını barajlarda biriktirmek ilk akla gelen çözümdür. Bu barajların boyutlarının bölgedeki yıllık ortalama yağışlar hesap edilerek en uygun boyutlarda tasarlanması esastır.

Sel baskınlarını önlemek için en geçerli, en faydalı ve doğaya en uyumlu çözüm ise ormanlardır. Ormanları oluşturan güçlü, sağlıklı ağaç gövdeleri suyun yamaçlardan akışını yavaşlatırken yaprakları da sağanak yağmurlar için yavaşlatıcı özelliğe sahiptir.  Bunun yanında ormanlık alanların toprak özelliği sünger gibi gözenekli ve yumuşaktır. Bu nedenle suyu bünyesinde tutar ve suyun çoğalarak yapacağı yıkımları önler. Ormanların çoğaltılması yanında yamaçların teraslandırılması da sel ve su baskınlarının yapacağı zararları azaltmak için uygulanan korunma çarelerindendir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kavimler Göçü Nedir? Kavimler Göçü Hakkında Her Şey

Tüm önlemlere rağmen veya yerleşim merkezlerindeki su baskınlarından korunmak için de kentlerin alt yapılarına önem verilmelidir. Büyük şehir belediyeleri, yolların, su akım kanallarının uygun büyüklükte ve yeterlilikte olmasını sağlamalı, vatandaşları da sürekli olarak sel ve su baskınları konusunda bilgilendirmelidir. Tüm önlemlere rağmen oluşabilecek sellerin zararlarından korunmak, vatandaşların can ve mal güvenliğini korumak için acil durum planları hazırlanmalı ve acil durum ekipleri oluşturulmalıdır.

Kaynak

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak