Savcı Nedir, Nasıl Olunur? | Onlinezeka

Savcı Nedir, Nasıl Olunur?

Adaletin tesis edilmesinde önemli sorumluluklar üstlenen savcılar, şikâyetlerde veya kamu davası oluşturacak konularda maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için pek çok görevler üstlenmektedir. Savcının görevleri ve savcı olmanın şartları gibi bilgilere yazının devamında yer verdik.

Savcı Nedir?

Savcı; Suça bağlı şikâyetlerin değerlendirilerek soruşturulması için talimat veren ve bu süreci tüm detayları ile yöneterek şikâyete bağlı olan veya olmayan konularda suçun işlenip işlenmediği kanısına vararak dava açan ya da takipsizlik kararı veren kişidir.

Savcının görevleri arasında en önemli olanı, suçun araştırılarak maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasına yardımcı olmak ve soruşturma aşamasında da mahkeme bitene kadar takibini yapmaktır. Genel çerçevede savcının görevleri bu şekilde sayılsa da bu süreçle ilgili farklı görevleri de bulunmaktadır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Erzurumspor - Bodrumspor maçı ne zaman, hangi kanalda?

Görevleri ve Sorumlulukları Nelerdir?

Bir savcının temel görevi, şikâyete tabii olan veya olmayan ancak kamu davası statüsünde yer alan konuların kolluk kuvvetlerine verilen talimatla araştırılmasını sağlamaktadır. Araştırma neticesinde savcı gerek görmesi durumunda iddianame hazırlayarak olayın mahkemede görülmesi için ilgili mahkemeye sevkini yapabileceği gibi, takipsizlik kararı vererek konunun kapatılmasını da sağlayabilmektedir.

Savcı kesin delillere ulaşılmasa bile kuvvetli şüpheler üzerinden hareket ederek, olayların aydınlatılması için mahkemenin açılmasını sağlayabilir. Mahkeme sürecinde de ortaya çıkan delilleri inceleyerek yeniden oluşan fikrini beyan ederek, sanık veya sanıkların herhangi bir kanuna göre ceza almalarını veya beraat gibi taleplerini, mütalaa ederek mahkemeden taleplerde bulunabilir. Mahkeme başkanı ve ağır cezalarda mahkeme heyeti, savcıların iddialarını dinleyerek bu iddialara uyup uymamakta serbesttirler.

Savcı Çeşitleri Nelerdir?

Savcıların tamamı Adalet Bakanlığı bünyesinde hizmet veriyor olsalar da bakanlığa bağlı farklı birimlerde yer aldıklarında, farklı isimler ile anılırlar. Örneğin il ve ilçelerde Cumhuriyet Başsavcıları olduğu gibi, Başsavcı vekilleri ve Cumhuriyet Savcısı gibi görevlerde de bulunurlar. Ayrıca bakanlığa bağlı önemli birimler olan Yargıtay ve Danıştay gibi önemli kurumlarda da savcılar yer almakta olup, bunlarda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı gibi isimlerle anılırlar.

Bunu da Okuyabilirsin...
Hangi ülkeler Barış Pınarı Harekatı'na destek verdi? Kimler karşı çıktı?

Savcı Nasıl Olunur?

Nasıl savcı olunur? Sorusunun cevabına gelirsek, adaletin sağlıklı bir şekilde tesis edilmesine önemli katkıları bulunan böyle bir meslek için, fakültelerin 4 yıllık hukuk bölümünü okumak gerekmektedir.

Lise eğitimlerini tamamlayan adaylar, üniversitenin 4 yıllık hukuk bölümünü kazanmalı ve bu bölümü başarı ile bitirmelidir. Hukuk Fakültesi mezunları Hukuk meslekleri giriş sınavına girerek, bu sınavlarda da başarı elde edip sonrasında Adalet Bakanlığı ve ÖSYM tarafından düzenlenecek olan hâkimlik-savcılık sınavlarına girmek ve bu sınavlarda başarılı olmak durumundadırlar.

Sınavlarda başarılı olan adaylar için, 2 yıllık bir staj süreci başlamakta ve kişinin bu sürecin ilk yılında savcı olup olmayacağına karar verilmektedir. Göreve atananlar ise görev bölgesinde çalışmalarını sürdürebilirler.

Bunu da Okuyabilirsin...
Motivasyon Nedir? Motivasyona Neden İhtiyaç Duyarız?

Savcı maaşları ortalama olarak 12.730 TL’dir. Görev alınan birime ve unvandaki tecrübeye göre en düşük maaşlar 9.200 TL, en yüksek savcı maaşları ise 17.400 TL dolaylarındadır.

Hukuk fakültesi mezunları savcı olamadıkları zaman, gerekli şartları yerine getirmeleri halinde avukat olarak meslek hayatlarına devam edebilmektedirler. Doğrudan avukatlık seçiminin yanı sıra birçok avukat, savcı olarak görev alamamaları nedeniyle avukatlık mesleğini tercih etmektedirler.

Savcı nedir sorusuna yanıt verdiğimiz bu içeriğimizin ardından “Gardiyan nedir, nasıl olunur?” başlıklı içeriğimizi de okumanızı öneririz.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak