Salda Gölü | Onlinezeka

Salda Gölü

Burdur ili Yeşilova ilçesi sınırları içinde bulunan Salda Gölü, Yeşilova merkezine 4 km uzaklıkta bulunmaktadır.  Burdur ilinin 60 km kadar batısındadır. Hafif tuzlu karstik bir göldür ve ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrilmektedir.  Göller Bölgesi içindeki, dışa akışı olmayan kapalı havzalı yapıdadır. Yaklaşık 44 kilometrekarelik yüz ölçümü ve 184 metreye varan derinliği ile Türkiye’nin 3. en derin gölüdür. Salda Gölünde oluşan hidromanyezit minerali ‘biyolojik mineralizasyon’un en güzel ve güncel örneklerindendir.

Salda Gölü nerede

Salda Gölü’nün genel fiziki özelikleri

Suyu çok temizdir. Turkuaz rengiyle oluşan güzel manzara, güneybatı ve güneydoğu kıyılarında yer alan küçük kumsallar alanın rekreaktif amaçlı kullanımına olanak sağlamaktadır.  Türkiye’deki en derin, en temiz, en berrak göl olma özelliklerine sahiptir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1140 m’dir. Göl suyunun terkibinde magnezyum, soda ve kil bulunması bazı cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı sonuçlara sebep oluyor. Uzmanlara göre göl suyu, sivilcelerin tedavisi için faydalıdır.  Gölün arka tarafındaki orman örtüsü keklik, tavşan, tilki, yaban domuzu, göl ise yaban ördeklerine ev sahipliği yapmaktadır. Göl sularının çekilmesiyle ortaya çıkan yedi beyaz ada görülmeye değerdir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Pisa Kulesi Nerede, Nasıl ve Niçin Yapılmıştır?

Salda Gölü’nün fulora ve faunası

Salda Gölü, kış ayları ile birlikte pasbaş, patka ve dik kuyruk ördeklere mekan olmaktadır.  Bu özelliğiyle uluslararası öneme sahip sulak alanlar arasında bulunmaktadır. Çevresi karaçam ormanlarıyla çevrilidir ve plajları vardır. Gölde dört balık (sazan, ot balığı, Salda yosunbalığı, çamur balığı), damalı su yılanı, ova kurbağası yaşar. Ot balığı Burdur’a, Salda yosunbalığı Salda Gölü’ne endemiktir.

Salda Gölü’nün hidrolojik özellikleri

Sert su ve çok yüksek alkalin özelliğine sahip bir göldür. Trofik durum indeksine göre besin maddesince fakir, oligotrofik özelliktedir. Fazlaca düşük azot ve fosfat ürünleri ve bunun sonucunda çok düşük klorofil a yoğunluğuna sahip olması bunun göstergesidir.

Salda gölü akarsular, yüzeye düşen yağış, yeraltısuları ile beslenir, buharlaşma ile su kaybeder. Gölün alan ve seviyesi yağışlara göre yıllar içimde değişir. Salda (Karakova) Dere, Doğanbaba Deresi, Köpek Deresi gibi sürekli akarsular ve Karanlık Deresi, Kuruçay, Kayadibi Deresi gibi mevsimlik akarsular Salda Gölü’ne dökülür. Son 20 yıldır, göl seviyesinde 3-4 metreyi bulan bir çekilme olmuştur. Hâlen çekilme devam etmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Ankara Kalesi'nin Tarihi ve Mimari Özellikleri

Salda Gölüne,  1989 yılında Doğal Sit Alanı statüsü verilmiştir. 2012 yılında mesire yeri olarak kullanılan göl çevresindeki 12 ha alan Salda Gölü Tabiat Parkı ilan edilmiştir.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak