Panik Atak Nedir? Belirtileri, Tanı Ve Tedavi | Onlinezeka

Panik Atak Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavi

Panik atak, gerçek bir tehlike ya da bariz bir neden olmadan ciddi fiziksel reaksiyonları tetikleyen ani ve yoğun bir korku olayıdır. Panik atak çok korkutucu olabilir. Atak geçiren kişi kontrolü kaybettiğini, kalp krizi geçirdiğini, hatta öleceğini düşünebilir.
Pek çok kişi hayatları boyunca sadece bir veya iki panik atak geçirir. Bu sorun, geçicidir ve olaya neden olan stres ortadan kalkınca her şey normale döner. Fakat tekrarlayan, beklenmedik ataklar söz konusu ise ve uzun süre başka bir atak korkusu yaşamaya devam ediliyorsa, panik bozukluk söz konusu olabilir.

Panik atak hayatı tehdit etmemesine rağmen, korkutucu olabilir ve yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir. Ancak panik atakta uygun tedavi çok etkili sonuçlar vermektedir. Panik ataklar tipik olarak ani bir şekilde ve bir ön uyarı vermeden başlar. Araç kullanırken, alışveriş merkezinde, uykuda veya bir iş toplantısının ortasında aniden ortaya çıkabilir. Yine ataklar bazen seyrek bazen de sık aralıklarla ortaya çıkabilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Dereotunun faydaları

Panik atakların birçok varyasyonu vardır. Buna karşın semptomlar, genellikle birkaç dakika içinde en üst seviyeye çıkar. Panik atak geçtikten sonra kişi kendini yorgun ve yıpranmış hissedebilir.

Panik atağın tipik belirti veya semptomları

Kontrolü kaybetme, çıldırma korkusu
Yakınlarını kaybetme, ölüm korkusu
Hızlı kalp atışı
Terlemek
Boğazda nefes darlığı veya gerginlik
Titreme
Sıcak basması
Mide bulantısı
Karın kramp
Göğüs ağrısı
Baş ağrısı
Baş dönmesi veya halsizlik
Uyuşukluk veya karıncalanma hissi

Yukarıdaki panik atağın belirtilerinden en az 4’ünün olması gerekir. 4’ten daha az belirti söz konusuysa bu durum “sınırlı panik atak” olarak adlandırılmaktadır.

Ne zaman doktora görünmeli?

Panik atak semptomları, kalp krizi gibi diğer ciddi sağlık problemlerinin semptomlarına da benzeyebilmektedir. Bu nedenle, bir uzman tarafından değerlendirilmek önemlidir. Panik atak semptomlarınız varsa mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almak gerkir. Panik ataklar oldukça rahatsız edici olsalar da tehlikeli değildir. Ancak panik atakla keni başına başetmek oldukça zordur ve tedavi olmadan daha da kötüleşebilirler.

Bunu da Okuyabilirsin...
Armut yaprağı çayı nasıl yapılır?

Panik Atak, Panik Bozukluğunun Nedenleri

Panik ataklarına veya panik bozukluğuna neyin neden olduğu bilinmemektedir. Ancak aşağıdaki faktörlerin bir rolü olabilir:

Genetik
Kaygı, stres
Stresli yapı veya olumsuz duygulara yatkın mizaç
Beynin bölümlerinde ortaya çıkan bazı değişiklikler
Panik ataklar aniden ve ilk başta uyarılmadan gerçekleşebilir. Ancak zamanla, genellikle belirli durumlar tarafından tetiklenir.

Bazı araştırmalar, vücudun tehlikeye karşı doğal savaş veya uçuş yanıtının panik ataklara karıştığını göstermektedir. Örneğin, arkanızdan bir boz ayı gelirse, bedeniniz içgüdüsel olarak tepki verir. Vücudunuz yaşamı tehdit edici bir duruma hazırlanırken, kalp atış hızınız ve nefes almanız hızlanır. Aynı reaksiyonların çoğu panik atakta ortaya çıkar. Fakat bariz bir tehlike olmadığı halde neden panik atak ortaya çıkışı bilinmiyor. Panik bozukluğu belirtileri genellikle geç gençler veya erken yetişkinlik döneminde başlar ve erkeklerden daha fazla kadını etkiler.

Panik atağı veya panik bozukluğu gelişme riskini artırabilecek faktörler

Ailede panik atak veya panik bozukluğu öyküsü
Sevilen birinin ölümü ya da ciddi hastalığı gibi üzüntü durumu
Cinsel saldırı ya da ciddi bir kaza gibi travmatik bir olay
Boşanma benzeri büyük değişiklikler
Sigara içmek veya aşırı kafein alımı
Çocuklukta fiziksel veya cinsel istismar

Bunu da Okuyabilirsin...
Ayak Mantarı Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Komplikasyonlar

Tedavi edilmezse, panik ataklar ve panik bozukluğu hayatın hemen her alanını etkileyebilir. Kişi devamlı olarak korku halinde yaşar ve yaşam kalitesi bozularak, panik atakları yaşamaktan çok korkmuş olabilir.

Panik atakların komplikasyonları aşağıdakileri içerebilir veya bunlarla bağlantılı olabilir:

Araba kullanma korkusu veya evden ayrılma gibi özel fobilerin geliştirilmesi
Sağlık sorunları ve diğer tıbbi durumlar için sık tıbbi bakım
Sosyal durumlardan kaçınma
İşyerinde veya okulda sorunlar
Depresyon, anksiyete bozuklukları ve diğer psikiyatrik bozukluklar
Artan intihar veya intihar düşünceleri riski
Alkol ya da diğer madde bağımlılığı
Ekonomik problemler

Önleme

Panik atakları veya panik bozukluklarını önlemenin kesin bir yolu bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bazı öneriler yardımcı olabilir.
Panik ataklar için tedaviye bir an önce geçilmelidir. Aksi halde daha da kötüleşebilir veya sıklaşır.
Panik atak semptomlarının nüksünü veya kötüleşmesini önlemek için uzman kontrolünde bir tedavi planını uygulanması gerekir.
Endişeye karşı korunmada rol oynayabilecek düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır.

Bilgitor

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak