Pakistan Bayrağının Anlamı ve Tarihi

Pakistan Bayrağının Anlamı ve Tarihi

Pakistan bayrağının anlamı ve tarihi üzerine bilgiler edinerek kardeş ülkemizi daha yakından tanıyabilirsiniz.

Türkiye’ye dost ve kardeş ülkelerden biri olan Pakistan, her zaman Azerbaycan ve Türkiye’nin yanında olduklarına yönelik açıklamaları ile bu kardeşliği pekiştirmiş ve tarihi boyunca da devlet ve milleti ile Türkiye’nin yanında yer almış Müslüman devletlerden biridir. Pakistan bayrağının anlamı ve tarihi başlığı altında, dost ve kardeş Pakistan bayrağı hakkında bilgiler verdik.

Pakistan Bayrağının Anlamı

Beş köşeli yıldızı ve hilali ile yeşil zeminli Pakistan bayrağının anlamı, başta İslami değerler olmak üzere birçok benzer anlamı bir arada içermektedir. Aslında Pakistan bayrağının mevcut hali, ilk olarak Hindistan’da yaşayan Müslümanlar için özel olarak tasarlanmış olup 1906 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Tropikal Siklon (Kasırga) Nedir? İklim Değişikliğinin Etkisi.

Hindistan Müslümanları ile özel tasarlanan bayrak ile neredeyse birebir özellikler taşıyan şu an ki Pakistan bayrağı ise, 11 Ağustos 1947’de kullanılmaya başlanmış ve bu 11 Ağustos tarihi Pakistan’da ulusal bayrak günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Pakistan Bayrağındaki Renkler ve Anlamları

pakistan bayrağı'nın anlamıPakistan bayrağının anlamı renk, hilal ve yıldız olarak aşağıdaki anlamları ifade etmektedir.

Yeşil Zemin İslam’ı Temsil Eder

Pakistan bayrağının renkleri, yeşil zemin ve beyaz ay yıldızdır. Bayrağın yeşil zemini diğer birçok Müslüman milletlerde olduğu gibi İslam dinini temsil eder. İslam dininde barışın, refahın, doğruluk ve dürüstlük gibi farklı olguların temsilcisi olan yeşil, aynı zamanda hayra işaret renkler arasında kabul edilmektedir. Pakistan halkının İslam dinine sıkı sıkıya olan bağlılığını da temsil eden yeşil renk, genel çerçevede bu anlamları ifade etmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Birinci Jeolojik Zaman (Paleozoik) Özellikleri

Beyaz Renk Barış ve Kardeşliktir

Pakistan bayrağının renkleri arasındaki hilal ve yıldızın rengi olan beyaz, barış ve kardeşliği temsilen kullanılmıştır. Aynı zamanda ülkenin İslam ve bilim ışığında aydınlık geleceğine vurgu yapılmak gibi, farklı anlamlarda hilal yıldızın rengi olan beyaza yüklenmiştir.

Hilal İlerleme ve İslam Ülkelerinin Kardeşliğidir

Bayrakta bulunan beyaz hilal, ülkenin ilerleyerek refah düzeyinin artırılması ve İslam ülkelerinin kardeşliğini ifade eder. Diğer yandan hilalin İslam dinin sembollerinden biri olması nedeniyle de kullanıldığı bilinmektedir.

Hilale verilen bir başka anlam ise ülkede yaşayan ve Müslüman olmayan azınlıkların, ülkenin en önemli sembolü olan bayrakta temsil edilmesi için de kullanılmıştır. Diğer anlamları ile birlikte Pakistan bayrağındaki hilalin en temel anlamlarından biri, Müslüman olmayan topluluklarında ülkenin asli unsuru olduğuna vurgu yapmak ve insanca yaşamaya atıfta bulunmaktır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Su Kaynakları Nasıl Oluşur? Su Kaynağı Hakkında Her Şey

Pakistan bayrağının tarihi

Pakistan Bayrağının Tarihi

İngilizlerin yönetiminde olan ülkenin Hindistan ve Pakistan olarak bölünmesinin ardından kurulan Pakistan’ın bayrağı, 14 Ağustos 1947 tarihinde resmi olarak ülke bayrağı olarak kabul edilmiştir.

Ancak bayrağın ilk olarak kullanılması, 1906 yılına dayanmaktadır. Bu tarihte beyaz şerit çizgiler gibi detaylarında yer aldığı bayrak, o dönemlerde Hintli Müslümanlar Ligi adıyla ortaya çıkan siyasi bir oluşum tarafından kullanılmıştır. Yani Hindistan Müslümanlarını temsil etmek için tasarlanan bu bayrak 1947 yılında resmilik kazanmakla birlikte 1956 anayasasında da mevcut haliyle Pakistan anayasasında yerini almıştır.

Bu içeriğimizde sizlerle Pakistan Bayrağının anlamı ve tarihi üzerine bilgileri sizlerle paylaştık. Daha fazla coğrafya konusu üzerine bilgi edinmek için “Coğrafya”, farklı alanlarda bilgilerle donanmak ve yepyeni içeriklerimizi keşfetmek için “Genel Kültür” kategorilerimizde yer alan diğer içeriklerimizi de mutlaka okumanızı öneririz.

 

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak