Otomasyon Nedir? | Onlinezeka

Otomasyon Nedir?

Otomasyon

Çeşitli mal ve hizmetlerin üretimini, oluşturulmasını ve uygulanmasını sağlamak, dağıtımını kontrol etmek ve izleme gibi işleri insan ile makine arasında paylaşılmasıdır. Otomasyona geçişle birlikte daha önce insanlar tarafından yerine getirilen görevleri makinelerden oluşan bu sistem yerine getirir. Otomasyon, imalat, nakliye, kamu hizmetleri, savunma, tesisler, operasyonlar ve son zamanlarda bilgi teknolojisi gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.

Otomasyon, hemen tüm endüstri sahalarında birçok şekilde gerçekleştirilebilir. Örneğin, bilgi teknolojisi alanında, bir yazılım komut dosyası bir yazılım ürününü test edebilir ve bir rapor oluşturabilir. Piyasada bir uygulama için kod oluşturabilen çeşitli yazılım araçları da bulunmaktadır. Kullanıcıların yalnızca aracı yapılandırması ve işlemi tanımlaması gerekir. Otomasyonun, verimliliği büyük ölçüde artırdığı, zamandan tasarruf sağladığı ve üretim maliyetlerini azalttığı bilinen bir durumdur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Mısır Bayrağının Anlamı ve Tarihi

Günümüzde otomasyon hızla gelişmekte ve akıllı sistemlerin kullanılmasıyla birlikte, yüksek kaliteli  yeni bir biçimi ortaya çıkmaktadır. Böylece teknoloji alanında, yazılım / donanım ve makine katmanında otomasyonun etkisi hızla artmaktadır. Otomasyonda yaşanan ilerlemelere rağmen makineler, görevlerin çoğunu yerine getirse bile tamamını yapamıyor ve manüel müdahalelere ihtiyaç duyuluyor.

İnsan gücünün yoğun olduğu otomasyon sitemleri yarı otomasyon, makinenin yoğun olduğu sitemler de tam otomasyon olarak adlandırılırlar. Sanayi devriminin başlangıcının tersine, yakın geçmişimizde üretmek tek başına yeterli olmaktan uzaklaştı. Tüm dünyanın açık bir pazar haline geldiği rekabetçi koşullarda üretimi; hızlı, standart, güvenli, nihayet verimli kılmak, bir zorunluluk haline geldi. Endüstride bu zorunluluğun karşılığı şüphesiz ki otomasyondur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Yoksulluk Sınırı 4 bin 369 TL

Otomasyonun Avantajları ve Dezavantajları

Otomasyonun işletmeler için zaman, kalite, maliyet, hız ve kar sağlayan bir faktör olduğu kabul edilir. Örnek vermek gerekirse: bir fabrikada kullanılan otomasyon sistemi sayesinde her şey esnek ve kontrol edilebilir hale gelmektedir. Bu durum da fabrikanın yöneticisinin işine gelmektedir. Yönetici, sisteminin işleyişini bilgisayar ekranında görmektedir. Arıza durumunda, problemin kaynağını görebilmektedir. Yine üretilen ürün miktarı gibi fabrikayı ilgilendiren birçok konuda bilgiye kolayca erişebilecek, kontrolü sağlayabilecektir.

Üretim süreçlerinin teknolojik araçlarla otomobillileştirilmesi nedeniyle fabrikalardaki çalışan sayısının azalması en önemli handikaptır. Bununla birlikte çalışan ve makine uyumunun olumlu yansımaları ile işçilerin iş yükü azalmakta, iş kazaları da azalmaktadır. Otamasyon sistemlerinin diğer bir dezavantajı ise ilk kurulumunun yükesk maliyetidir. Ancak uzun vadede çoğu otomasyon sistemleri, sağladığı hız ve kalite ile kendini amorti etmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Ziraat Bankası 'Kredi Kartı Nakit Avans işleminiz gerçekleştirilemedi' sorunu ve çözümü

Otomasyonun uygulaması için kullanılan temel endüstriyel cihazlar

Değişik otomasyon sistemleri için kullanılan çeşitli cihazlar vardır. Söz konusu cihazlar ve benzerleri bir araya gelerek sistemlerin olabildiğince az insan gücü ile kontrolünü sağlarlar. Otomasyon uygulamalarının çoğunluğunda kullanılan cihazlar şunlardır: PLC, HMI (insan Makine Arayüzü ya da Dokunmatik Ekran), Sensör, İnverter (Frekans Konverter ya da Motor Kontrol Cihazı), Servo Motor &Servo Sürücü, DC Motor, SCADA.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak