Bu Yazıda Neler Var?
- Bilim dünyasını heyecanlandıran bir gelişme de otizm alanında gerçekleşti. Otistik çocuk sayısındaki olağan dışı artışla birlikte dünyada bilimsel araştırmalar da ivme kazandı. Bilim insanları beynin otizm spektrum bozukluğundan (OSB) etkilenen özel bir bölümün olduğunu keşfetti.
- Otizm Tedavisi İçin Yeni Bir Umut mu?
Bilim dünyasını heyecanlandıran bir gelişme de otizm alanında gerçekleşti. Otistik çocuk sayısındaki olağan dışı artışla birlikte dünyada bilimsel araştırmalar da ivme kazandı. Bilim insanları beynin otizm spektrum bozukluğundan (OSB) etkilenen özel bir bölümün olduğunu keşfetti.
İsviçre’deki Zürih Federal Teknoloj Ensititüsü’nden nörolog Dr. Joshua Henk Balsters’ın yönetimindeki bilim insanlarından oluşan bir ekip, otizm için daha etkin tedavi yöntemleri geliştirilmesi yönünde büyük bir keşfe imza attı. Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre; İrlandalı, İsviçreli ve İngiliz bilim insanlarının yer aldığı araştırma ekibi nöral sorunu olmayan denetim gönüllüleri ile OSB hastalarının beyinleri üzerindeki MRI testlerin sonucunda, iki grubun beyinlerindeki özel bir bölümün eylemlerinde farklılık keşfetti.
Fransa merkezli Brain (Beyin) dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, beynin ön singulat korteksindeki kıvrımların duygusal zeka ve sosyal kavramayı etkileyerek sosyal etkileşim üzerinde büyük rol oynuyor. Beklenmedik bir durumla karşılaşıldığında bu bölümdeki beyin kıvrımları beynin geri kalanına ‘sosyal öngörü hatası’ denilen bir sinyal gönderiyor. Başkalarının beklentilerini ve görüşlerini anlamakta zorlanan OSB hastalarında ise temel insan etkileşimi için elzem olan bu durumun eksikliği görülüyor. Yani OSB hastaları beyin kıvrımlarının ‘sosyal öngörü hatası’ sinyalini vermediğinden, başkalarının şaşkınlıklarını veya hazırlıksız yakalanması gibi durumları kavrayamıyor.
Otizm Tedavisi İçin Yeni Bir Umut mu?
Şu ana kadar en etkili tedavi yaklaşımı eğitim olmasına rağmen, otizm hiç bir zaman tedavi edilmiş sayılmıyor. Keza çok hafif olgulardan ağır tablolara kadar çok geniş bir yelpazede sunduğu tablo ile bilim dünyasının şimdiye kadar en karamsar yaklaştığı bir olgu otizm.
Balsters, “OSB rahatsızlığı olan kişiler başkalarının beklentilerini anlayamadıkları gibi, beyinlerinde diğer insanlarda şaşırtıcı bir durum meydana geldiğinde sıradan bir tepki verme eksikliği mevcut. Yaptığımız keşif bizi heyecanlandırdı. Zira bu keşif yeni terapi ve ilaç tedavileri için yeni bir alan açtı” ifadelerini kullandı.
Bilim insanlarının ön singulat korteksin uzun zamandır OSB sorununun nedenleri arasında görüldüğünü, ancak bu keşfin bu yöndeki ilk klinik kanıt olduğunu da vurguladı.