Ömer Seyfettin Kimdir? Hayatı Eserleri Edebi Kişiliği | Onlinezeka

Ömer Seyfettin Kimdir? Hayatı Eserleri Edebi Kişiliği

Türk edebiyatının en ünlü hikaye yazarlarından olan Ömer Seyfettin, 11 Mart 1884’te Balıkesir Gönen’de doğdu. Babası yüzbaşı Ömer Şevki Bey, annesi Fatma Hanım’dır. Ailenin dört çocuğundan ikisi küçük yaşlarda ölmüştür.

Ömer Seyfettin ilköğrenimine Gönen’de mahalle mektebinde başladı. Babasının tayini nedeniyle aile, Gönen’den ayrılarak İnebolu ve Ayancık’tan sonra İstanbul’a geldi. Eğitimine Mekteb-i Osmanî’yede devam etti. 1893 başlarında Askerî Baytar Rüştiyesi’nin subay çocukları için açılmış özel sınıfına gönderildi. Burayı bitirdikten sonra 1896’da Kuleli Askeri İdadisi’ne yazıldı. Bir süre sonra da Edirne Askerî İdadîsi’ne nakli yapıldı. Arkadaşı Enis Avni ile beraber bu okula devam etti. İlk şiirlerini bu bu sıralarda yazdı.

1900’da okul bitince İstanbul’a döndü ve Mekteb-i Harbiye-i Şahâne’ye başladı. Mecmua-i Edebiye dergisinde şiirleri yayımlandı. İstanbul’daki okuldan 1903 yılında mezun olduktan sonra piyade asteğmeni rütbesiyle askere alındı. İzmir Redif Tümeni’ne tayin edildi. 1906 yılında İzmir Jandarma Okulu’na öğretmen olarak atandı. İzmir’de düşünsel ve edebi faaliyetleri olan gençlerle tanıştı. Batı kültürünü tanıyan Baha Tevfik, Fransızcasını geliştirmek için destek aldı. Necip Türkçü’den de sade Türkçe ve millî edebiyata dair bilgiler edindi.

1909 yılının başında, Selanik Üçüncü Ordu’da görevlendirilen Ömer Seyfettin, Manastır, Pirlepe, Köprülü, Cumâ-yı Bâlâ kasaba ve köylerinde görev yaptı. Şimdiki Bulgaristan sınırlarında bulunan Razlık kasabasının Yakorit köyünde bölük komutanlığı yaptı. Burada yazdığı BombaBeyaz LâleTuhaf Bir Zulüm adlı hikâyelerde Balkan çetecilerinin yaptığı Türk düşmanlığı konusunu işledi. Hikaye ve yazıları İstanbul’da ve Selanik’te çıkan çeşitli dergilerde takma isimlerle yayımlandı. Ali Canip’e yazdığı ve Yeni Lisan hareketinin başlamasına vesile olan meşhur mektup aynı sıralarda yayımlanmıştır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Yücel Savaş kimdir?

Ziya Gökalp’in telkin ve isteği ile askerlik görevinden, tazminat ödeyerek istifa etti. Hayatını yazar ve öğretmen olarak devam ettirmek amacıyla Selanik’e yerleşti. Selanik’te çıkarılmakta olan Hüsün ve Şiir dergisi, Rumeli’nin tek Türk bilim ve edebiyat dergisiydi. Akil Koyuncu’nun önerisiyle derginin ismi Genç Kalemler olarak değiştirildi. Ömer Seyfettin’in Yeni Lisan isimli ilk başyazısı, 11 Nisan 1911’de Genç Kalemler’de imzasız yayınlandı.

Balkan Savaşı sırasında esir düşmesi ve edebi çalışmaları

Balkan Savaşı başlayınca, Genç Kalemler’i oluşturan yazı ekibi dağıldı.  Ömer Seyfettin, bir yıl süren sivil hayattan sonra yeniden Ordu’ya çağrılmıştı. Yanya Kuşatması’nda esir düştü ve Atina civarında bulunan Nafliyon kasabasında on ay esaret yaşadı. Esareti boyunca devamlı okudu ve yazdı. Hikayelerinden Hürriyet Bayrakları ve Mehdi’yi bu sırada kaleme aldı.

1913’te esarlik hayatı biten Ömer Seyfettin İstanbul’a döndü. Enver Paşa’nın organize ettiği Bâb-ı Âli Baskını’na katıldı. Bir kez daha askerlikten ayrılıp yazarak hayatını kazanmaya başladı. Bu dönemde, Türkçülük akımının fikirlerini yayan Türk Sözü adlı derginin başyazarlığına getirildi. 1914 yılında Kabataş Sultanisi’nde, ölümüne kadar yapacağı öğretmenlik görevine getirildi.

Bunu da Okuyabilirsin...
Ali Eren İyican kimdir?

1915 yılında evlendi ve bir kızı dünyaya geldi.1918 yılında evliliği bozulunca zor günler yaşamaya başladı. Buna Osmanlı’nın I. Dünya Savaşı yenilgisi eklenince iyice yalnızlığa gömüldü. Bu umutsuzluktan kurtulmak için Anadolu’ya uzun süre seyahatlerde bulundu. 1917 yılından ölümüne kadar devamlı yazdı. En zor döneminde 10 kitap dolduran yazar, 125 de hikâye yazmıştır.

Ömer Seyfettin, diyabet hastasıydı. Ancak o zamanlar diyabet yani şeker hastalığı bilinmediği için sürekli yanlış tedavi uygulanıyordu. Hastalığının etkileri artınca 4 Mart’ta hastaneye kaldırıldı. 6 Mart 1920 tarihinde hayatını kaybetti.

Ömer Seyfettin’in Eserleri

Romanları

Ashâb-ı Kehfimiz (1918)
Efruz Bey (1919)
Yalnız Efe (1919)

Risale

Yarınki Turan Devleti

Öyküleri

Acaba Ne İdi?
Acıklı Bir Hikâye
Aleko
And
Aşk Dalgası
Aşk ve Ayak Parmakları
Apandisit
At
Ayın Takdiri
Ay Sonunda
Baharın Tesiri
Bahar ve Kelebekler
Balkon
Başını Vermeyen Şehit
Bekarlık Sultanlıktır
Beyaz Lale
Beynamaz
Birdenbire
Binecek Şey
Bir Hatıra
Bir Hayır
Bir Kayışın Tesiri
Bir Temiz Havlu Uğruna
Bir Vasiyetname
Bit
Bomba
Büyücü
Cesaret
Çanakkale’den Sonra
Çakmak
Çirkinliğin Esrarı
Dama Taşları
Devletin Menfaait Uğruna
Diyet
Dünyanın Düzeni
Düşünme Zamanı
Eleğimsağma
Elma
Efruz Bey
Falaka
Ferman
Fon Sadriştayn’ın Karısı
Fon Sadriştayn’ın Oğlu
Forsa
Gizli Mâbed
Gürültü
Havyar
Hafiften Bir Seda
Horoz
Hürriyet Bayrakları
İffet
İki Mebus
İlk Cinayet
İlk Düşen Ak
İlk Namaz
İnsanlık ve Köpek
İrtica Haberi
Kaç Yerinde

Bunu da Okuyabilirsin...
İlkin Tüfekçi

Ömer Seyfettin'in Ünlü Hikayesi kaşağı
Kaşağı
Kerâmet
Kıskançlık
Kızıl Elma Neresi?
Koleksiyon
Korkunç Bir Ceza
Kumrular
Kurbağa Duası
Kurumuş Ağaçlar
Külah
Kütük
Lokanta Esrarı
Makul Bir Dönüş
Mehdi
Mehmaemken
Memlekete Mektup
Mermer Tezgâh
Miras
Muayene
Muhteri
Müjde
Nakarat
Namus
Nasıl Kurtarmış?
Nadan
Nezle
Niçin Zengin Olmamış?
Nişanlılar
Nokta
Öpücüğün İlkel Bİçimi
Pamuk İpliği
Pembe İncili Kaftan
Perili Köşk
Pireler
Primo Türk Çocuğu
Ruzname
Rüşvet
Rütbe
Sivrisinek
Şefkate İman
Tarih Ezeli Bir Tekerrürdür
Tavuklar
Teke Tek
Terakki
Teselli
Topuz
Tos
Tuhaf Bir Zulüm
Tuğra
Türbe
Türkçe Reçete
Uçurumun Kenarında
Uzun Ömer
Üç Nasihat
Velinimet
Vire
Yalnız Efe
Yeni Bir Hediye
Yemin
Yuf Borusu Seni Bekliyor
Yüksek Ökçeler
Yüzakı
Zeytin Ekmek
Akşam Sefası
Yiğit Çocuk
Okul Çocuğu
Bir Çocuk Aleko

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak