Okul Giriş-Çıkış Ve Sınıf Kapıları İçin Alınacak İsg Önlemleri | Onlinezeka

Okul Giriş-Çıkış ve Sınıf Kapıları İçin Alınacak İsg Önlemleri

Okullarda Kapılar İle İlgili Alınması Gereken İş Sağlığı Ve Güvenliği Önlemleri

Okullar, genellikle az tehlikeli iş yerleri sınıfında olmasına karşın hizmetten yararlanan kişilerin çocuk olması nedeniyle kazalardan etkilenme daha yüksek olabilmektedir. Çocukların enerjik olmaları, şakalaşma eğilimleri ve kalabalık nedeniyle önlemeye yönelik isg çalışmaları daha bir ciddi tedbir olarak düşünülmektedir. Okul ana giriş kapısı, bahçe kapısı ve sınıf kapıları bu önlemler arasında öne çıkmaktadır. Kapılarla ilgili tehlikeler çok büyük oranda çarpma ve uzuv sıkışmasıdır. Kapı menteşelerine veya kolların pervazlara yakın konumda olması nedeniyle parmak sıkışması, şakalaşma nedeniyle de vücut sıkışmaları görülmektedir. Öte yandan daha çok sınıf kapılarında görülen ramak kala olaylar ise teneffüslerde kapının çarpması şeklindedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
23 Nisan 1920 Yılında Ne Oldu?

Kapılar ile ilgili alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemleri

İş Sağlığı ve Güvenliği, gelişen durumlar ve yaşanan olaylara göre proaktif yani önleyici bir yaklaşıma sahip bilimdir. Kazaya neden olan veya olmasına ramak kalan olaylar, durumlar sürekli olarak izlenir ve iyileştirme yapılır. Gerekirse tüm güvenlik önlemi değerlendirmeleri ve planlamaları yeniden yapılır. Risk değerlendirmesinin dinamik yapısı bunu gerektirir.
Yaşanan kaza durumları, tam kaza olacakken ucuz atlatılan olaylar önemli gösterge olarak kabul edilerek tekrarlanması önlenir. Okullarda kapılar açsından alınabilecek isg önlemleri genellikle şu şekilde olmalıdır:

Okullarda kapılar, aynı zamanda acil çıkış kapısıdır. Bu nedenle mutlaka dışarıya açılır hale getirilmelidir.

Koridorlara ani olarak açılan sınıf kapılarının çarpmasının önlenmesi için kapıların açılma mesafesinde yarım daire olarak boyanmalı veya koridorlar geniş ise yürüme yolu çizilmelidir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Özel Öğrenciler Çerçeve Yaz Tatili Programı Nedir?

Anaokulu, kreş ve gündüz bakımevi ile ilkokul ve ortaokullarda bütün kapı kolları öğrencilerin yüz hizasına gelmeyecek şekilde tasarlanmalıdır.

Kapılar ile ilgili alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemleri

Mesleki Teknik Anadolu Liseleri gibi atölyelerin bulunduğu merkez ve okullarda bulunan sürgülü sanayi tipi metal kapılar koruyucu askılıklarla desteklenmelidir.

Raylı kapılar her ne kadar iş güvenliği açısından tercih edilmeseler de bazen gereklilik ve zorunluluk olabilir. Bu durumdaki kapıların raydan çıkmasını ve devrilmesini önleyecek tedbirler mutlaka alınmış olmalıdır.

Kumandalı raylı kapıların çalışan, öğrenci ve ziyaretçileri sıkıştırmaması için önlem alınmalıdır.

Fotoselli ve cam kapılarda çarpma tehlikesine karşı standart tehlike şeritleri konulmalıdır.

Personel çalışma odaları, sınıflar, laboratuvar, giriş çıkış kapıları, camlı bölmeler vb. camın yoğun olarak kullanıldığı yerlerde camın kırılması sonucu; çalışanların, ziyaretçilerin, öğrencilerin zarar örmelerinin engellenmesi için kullanılan camın kırılmaz özelikte olması tercih edilmelidir. Başka bir çözüm olarak cam yüzeylerinin perdelenmesi, cam kırılması sonucu parça fırlamasını engellemek için film tabakası ile kaplanması düşünülebilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
KYK burs ve kredileri arttı

Kaynak: www.bilgitor.com- Yazıya aktif link verilmeden, kaynak alınamaz!

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

2 Yorum

  • İyi günler.
    Sınıf kapısına çocuğumun parmağı sıkıştı ve sağ orta parmağı tırnak üzeri ekleminden koptu.Adli olarak ne yapmam gerekir?

  • Ayrıntılar çok önemli. Öğrenci kaynaklı bir kusur olabilir. Hastane raporu çok önemli. Okul yönetiminin düzenlediği rapor önemli. Parmağın dikilip dikilmediği yani uzuv kaybı var mı? bunlar çok önemli.. Okul yönetiminin kusurlu olduğunu düşünüyorsanız, uzuv kaybı da varsa savcılığa suç duyurusu bulunmanız söz konusu olabilir.

Yorum Bırak