Oksijene Niçin İhtiyaç Duyarız? | Onlinezeka

Oksijene Niçin İhtiyaç Duyarız?

Oksijenin Hayatımızdaki Önemi, Neden Soluk Alıp Vermeye İhtiyaç Duyarız?

Vücudumuz çok küçük yapılardan oluşmuştur.Bu  yapılara hücre adı verilmektedir. Vücudumuzun gereksinim duyduğu enerjiyi hücreler üretmektedir. Hücreler, enerji üretebilmek için  oksijen ve besinlere ihtiyaç duyar.

Hücrelerimizin enerji üretimi sırasında  kullandığı oksijen, karbondioksit gazına dönüşmektedir.  Karbondioksitin vücutta kalmaması gereklidir. Aksi taktirde çok tehlikeli olmaktadır.  Kanımız, bu zararlı gazı (karbondioksit) hücrelerimizden alarak akciğerlerimize getirir, buradan da dışarı atılır.

Bir insan koştukça, spor yaptıkça (hareket eğitimi) hücreleri daha çok çalışır. Böylece hücrelerin oksijen ihtiyacı artar.  Böylece daha çok karbondioksit dışarı atılmış olur. İnsanların hareket ettiğinde daha hızlı soluk alıp vermesinin nedeni bundandır. Hareket sırasında siz de hissetmiş olmalısınız, kalbiniz daha hızlı çarpar. Bunun nedeni , kanın oksijeni daha hızlı şekilde hücrelere taşıyabilmesidir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Bumerang Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

İnsanların kalbi ve akciğerleri birlikte çalışmaktadır. Bu organların birlikte çalışmasıyla vücuttaki hücreler yeteri kadar oksijen alabilmektedir. Dinlenirken  hücrelerimiz çok çalışmaz.  Bu nedenle vücudumuzun yapı taşı olan hücreler daha az oksijene ihtiyaç duyarlar. Daha az oksijen tüketimiyle birlikte dışarı atılan karbondioksit miktarı da az olur. Bu durumdan dolayı da vücudumuz elbette ki çok hızlı soluk alıp vermeye gerek duymamaktadır.

Kalbimiz ve akciğerlerimiz birlikte uyumlu çalışan bir takımdır demek çok doğru bir ifadedir.  Bunun anlamı ise örneğin, akciğerlerimiz daha az soluk alıp verince kalbimizin de aynı şekilde davranması yani daha yavaş çarpmasıdır.

Bilgitor Notu:
Oksijenle ilgili bu anlatım, kısa bilgilendirme kategorimizde yer almaktadır. Vücudumuzun oksijene ihtiyacı, oksijenin vücudumuz için önemi nedir, vücudumuz hangi zamanlarda daha fazla oksijene ihtiyaç duyar,vücutta oksijen nasıl artar, oksijenin vücudumuzdaki görevi nedir ve oksijenin canlılar için önemi gibi konular hakkında bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Ankara'nın Başkent Olmasının En Önemli Nedenleri
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak