Nezle Ve Grip Nedir? Kısaca Aralarındaki Farklar | Onlinezeka

Nezle ve Grip Nedir? Kısaca Aralarındaki Farklar

Kış aylarında grip, nezle ve soğuk algınlığı yanında üşüme, üşütme gibi kavramların da kafa karışıklığı yarattığı bilinen bir gerçek. Bu konu hakkında kısa bir kontrol listesi yaparak ön bilgi edinmek mümkün. Tabi ki belirtilerin şiddetine bağlı olarak doktora başvurmak en iyisi. Keza şiddetli baş ağrısı ve uzun süren öksürük, boğaz ağrısı ile önlenemeyen yüksek ateş durumlarında sağlık kurumuna gitmek çok önemli.

Bunu da Okuyabilirsin...
Dejavu Nedir, Neden Kaynaklanır, Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Grip, virüsler nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Antibiyotikler dahil olmak üzere tedavisi yoktur (antibiyotikler sadece bakterilere etki etmektedir). Genellikle bir hafta sonra kendiliğinden iyileşmekte olan grip nedeniyle yine de doktora gitmek gerekir. Keza grip durumunda 3-5 gün dinlenmek önemlidir. Bol sıvı tüketilmesi önerilir.

Soğuk algınlığı olarak bilinen nezle; nazofarenjit, rinofarenjit ve akut koriza olarak adlandırılmaktadır. Üst solunum sisteminde oluşarak kolay şekilde yayılan ve en çok burnu etkileyen bir bulaşıcı hastalıktır.

Ateş: Nezlede ateş nadir görülür. Gripte ise 3-4 gün süren yüksek ateş görülebilir.

Baş ağrısı: Nezlede baş ağrısı nadirdir. Gripte ise yoğun baş ağrısı olmaktadır.
Genel ağrılar, ağrılar: Soğuk algınlığı (nezle) durumunda bu ağrılar hafif seyreder. Gripte ise olağandır ve genellikle şiddetli seyreder.
Yorgunluk,  güçsüzlük: Nezlede hafif bir yorgunluk söz konusu iken gripte 2-3 hafta kadar sürebilen güçsüzlük ve yorgunluk görülmektedir.
Aşırı Terleme: Nezlede terleme gözükmez. Ancak gripte terleme olağandır ve erken dönemde başlar.

Bunu da Okuyabilirsin...
Radika (Karahindiba) otunun kullanımı ve faydaları

Burun Tıkanıklığı: Nezlede burun tıkanıklığı görülür. Gripte ise ara sıra görülmektedir.
Hapşırma: Nezlede olağandır ancak gripte ara sıra görülmektedir.
Boğaz Ağrısı: Hem nezle hem de gripte orta sıklıkta görülmektedir.
Öksürük: Nezlede orta-hafif düzeyde görülebilen öksürük, nezlede şiddetli olabilir.

Komplikasyonlar: Nezle vakalarında sinüslerde tıkanıklık veya kulak ağrısı riskleri mevcuttur. Buna karşın grip, bronşit ve zatürreye neden olma riski taşımaktadır.

Önleme: Nezleden korunmak için ellerin iyice yıkanması ve hasta kişilerden uzak durulması gerekir. Gripten korunmak için ise bunlara ek olarak yılda bir kez yapılan grip aşısı yaptırılması önerilmektedir.

Tedavi: Grip ve soğuk algınlığı halinde etkileri hafifletmek için eczanelerde satılan bazı ürünlerin yanında grip belirtilerinin ortaya çıktığı ilk 24 saatte etkili olan bazı ilaçlar doktor reçetesiyle verilebilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Öğrenci Yurtlarında Alınması Gereken İSG Önlemleri
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak