“Detaya inme” teknolojinin temel prensiplerinden biridir. Örneğin önce telgraf bulunmuştur. Daha sonra haberleşme teknolojisi ev telefonu, ev telsizi, cep telefonu, ince cep telefonu, görüntülü cep telefonu, bilgisayarlı cep telefonuna doğru geliştirilmiştir. Görüldüğü gibi teknoloji ne kadar gelişirse detaylandırma gücü o oranda artmaktadır.
Nanoteknoloji de en gelişmiş teknolojilerden biridir. Yapıları, cihazları ya da sistemleri santimetrenin milyarda biri ölçeğindeki şekil ve boyutlarını kontrol ederek tasarlar, özelliklerini belirler ve üretir. 10 atomun bir araya gelmesi ancak tek bir nano parçacık oluşturabilir. Bir nanometre milimetrenin milyonda birine eşit olan bir uzunluk birimidir. Eğer insanın saç telinin 80.000 nanometre ve kırmızı kan hücreleri ise 7000 nanometre olduğunu düşünürsek bir nanometrenin ne kadar küçük bir ölçü olduğunu daha iyi anlayabiliriz.
Nano Teknoloji Nerelerde Kullanılıyor?
Nanoteknolojinin özelliği, ürünlerin atom ve molekül düzeyinde incelenmesi ve değiştirilebilmesidir. Çünkü herhangi bir madde nano ölçekte normal boyutlarında olduğundan çok daha farklı özellikler gösterebilir. Nanoteknoloji günümüzde seramik gibi yapısal uygulamalarda, vücut bakım ürünlerinde, elektronik parçalarda ya da çevre korumada kullanılabiliyor.
Hatta yakın zamanda nanoteknoloji sayesinde daha hızlı bilgisayarların üretilebileceği düşünülmektedir. Ayrıca boya sanayinde kullanılarak daha hafif boyalar yapılabileceği ve uçak gibi araçlarda kullanıldığında toplam ağırlığını düşürerek daha az yakıt tüketilmesine yol açacağı sanılmaktadır.