MS (Multiple Skleroz) Nedir? MS Hastalığı Belirtileri Ve Tedavi | Onlinezeka

MS (Multiple Skleroz) Nedir? MS Hastalığı Belirtileri ve Tedavi

MS (Multiple Skleroz)

MS (Multiple Skleroz), merkezi sinir sisteminin kronik ve ilerleyen bir hastalığıdır. Hastalık genellikle genç yetişkinlerde ortaya çıkmaktadır. İlk kez 1868 yılında JeanMartin Charcot tarafından bildirilmiştir. MS kronik bir hastalıktır. Bir bölümü ataklarla seyrederken bir bölümü baştan veya sonradan ilerleyici olarak seyreder. MS hastalığında, merkezi sinir sisteminin hangi bölgesinin hasta olduğuna göre değişik bulgular ortaya çıkar. Bazı kişilerde çok hafif bulgularla seyrederken bazı kişilerde ise günlük yaşamını tek başına idame ettiremeyecek kadar ağır seyredebilir.

MS Hastalığı Nedenleri

Hastalığa neden olan faktörler net olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte hastalığın kadınlarda daha fazla görülmesi, genellikle 20-40 yaşları arasında ortaya çıkması, 15 yaşın altında ve 50 yaşın üstünde nadiren görülmesi yanında MS 40-60 derece güney ve kuzey enlemleri arasında sık görülmesi hastalığın nedenleri konusunda bazı faktörleri öne çıkarmaktadır. MS hastalığının dünyada belirli bölgelerde sık görülmesi, o çevrelerdeki bir virus enfeksiyonunun veya başka bilinmeyen çevresel faktörlerin vücudun savunma mekanizmalarını etkileyerek, kendi bağışıklık sisteminin kendi sinir sitemine zarar verdiği düşünülmektedir. Bununla birlikte söz konusu bölgelerde yaşayan herkeste MS görülmemektedir. Bu durum MS hastalığının genetik yatkınlıkla bağını göstermektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Rooibos çayı nasıl hazırlanır? Faydaları ve yan etkileri

Hastalığın seyri genellikle ön görülememektedir. Bazı kişilerde hastalık hafif seyrederken, bazılarında ise konuşma, yazma, görme, yürüme ve diğer yetenekleri etkileyen oldukça yıkıcı bir seyir gösterir. MS belirtileri diğer tıbbi durumlara ya da hastalıklara benzeyebilir. Tanı için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Hastalığın Belirtileri

MS hastalarında santral sinir sistemi hasarına bağlı tüm belirti ve bulgular ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin bazıları çok sık bazıları da çok seyrek olarak ortaya çıkarlar. MS belirtileri ve bulguları, hastalığın düzeyine göre birkaç hafta ile aylar, hattâ yıllar boyunca devam edebilir. MS’in, multipl olmasından dolayı belirtilerin birkaçı bir arada bulunabilir. Bu belirtiler genellikle; kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, görme problemleri (bulanık görme), düşünme sorunları, yorgunluk, dikkat ve konsantrasyon bozuklukları, erkeklerde cinsel işlev bozuklukları şeklindedir. Nadir belirtiler arasında hareket bozuklukları, epileptik nöbet, baş ağrısı, demans düzeyinde kognitif yıkım, kortikal belirtiler ve işitme kaybı sorunları bulunmaktadır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Multipl Skleroz (MS) Uyarı İşaretleri, MS Belirtileri

MS Tanısı

MS’de kesin tanı büyük önem taşır. Çünkü doğru tanı hem hastalığın seyrine etkili olabilen tedavilerin uygulanmasına ve hem de hastanın hastalığın tabiatı ve yapılabilecekler konusunda bilgilendirilmesine olanak sağlar. MS esas itibariyle klinik bir tanıdır. Tanı; semptom ve bulgularla hastalığın klinik seyri dikkate alınarak konmaktadır. MR, nörofizyolojik testler ve beyin omurilik sıvısı incelemesi tanıya ulaşmada önemli katkılar sağlar. Ancak kesin tanı için bir laboratuvar bulgusu yoktur.

MS  Tedavi

İlaç Tedavisi: MS’li hastalarla uğraşan hekimlerin tedavide üç hedefi olmalıdır

MS hastalığında tedavi önceliği ve ilk hedefi atakların önlenebilmesidir. İkinci hedef ise şayet atak geliştiyse bu akut atağın en az zararla ve en kısa sürede tedavisi edilmesidir. İlerleyici seyrin durdurulabilmesi ya da yavaşlatılması ise üçüncü hedeftir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Aşırı Terlemenin Nedenleri ve Tedavisi

Atakların önlenmesi ve ilerleyici seyrin yavaşlatılabilmesi için bağışıklık sistemini düzenleyici ilaçlar kullanılmaktadır. Ataklarda ise puls tedavi denilen yüksek doz kortizon kullanılmaktadır. Bunun yanında günümüzde MS için ozon tedavisi, rehabilitasyon, manyetik alan terapisi,elektrik stimulasyon, güçlendirme egzersizleri, (denge koordinasyon, eklem hareket açıklığı, postür ve yürüme egzersizleri) gibi uygulamaların faydalı sonuçlar verdiği belirtilmektedir. Kuşkusuz tüm bu tedavi ve tedaviye yardımcı yöntemler, bir uzman denetimi ve kontrolü altında yapılmalıdır.

Kaynak: MS (Multiple Skleroz) Hakkında Bilgi

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak