Mika Grubu Minerallerinin Özellikleri | Onlinezeka

Mika Grubu Minerallerin Özellikleri

Doğada levhalar ya da pulcuklar halinde bulunana mika minerallerinin kristal sistemi monokliniktir. Mika mineralleri elastikiyet özelliği olan saydam minerallerdendir. Mohs serlik cetveline göre sertliği 2-3 yoğunluğu ise yaklaşık 2.5-3.5 arasındadır. Kimyasal bileşimi sulu alüminyum silikat olan mika grubunun içerisinde potasyum (K), magnezyum (Mg), demir (Fe), lityum (Li), sodyum (Na)’dan birisi ya da bir kaçı bir arada bulunabilir. Mika mineralleri,  fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre değişiklikler gösterir. Ancak hepsinde levhamsı görüntü değişmez. Mika grubunda kayaçlar içerisinde en çok bilineni siyah (biyotit) ve beyaz (muskovit) mikadır. Mikalar Kimyasal bileşimine göre dört gruptur:

Bunu da Okuyabilirsin...
Sedimanter (Tortul) Kayaçlar İle İlgili Geniş Kapsamlı Konu Anlatımı

Muskovit (Beyaz Mika) “KAl2(OH)2Si3AlO10”

Potasyumlu mika olarak bilinen muskovitin, kristal sistemi monokliniktir. Muskovit safken beyaz ya da renksizdir. Kimyasal bileşimine giren maddelere göre rengi değişmektedir. Muskovit içine karışan maddeye göre kahverengi, yeşil ya da sarı renge dönüşebilir. Muskovit, bükülebilir esneklikte, asitle etkilenmeyen ve iyi dilinime sahip bir mineraldir. Granit ve diorit gibi mağmatik kayaçlarda, gnays ve mikaşist gibi metamorfik kayaçlarda ve kumtaşı ve grovak gibi sedimanter kayaçların bileşiminde görülür. Ancak volkanik kayaçlar içerisinde muskovite rastlanmaz. Muskovit, sanayide elektrik direncine sahip olması nedeniyle yalıtkan olarak kullanılır. Oto, uçak ve radyo elektrik sanayinde, soba ve lamba üretiminde, ufalanmış, pudra haline getirildiğinde duvar kâğıdı yapımında, kauçuk ve plastik sanayinde, optik, porselen imalatında, yangın söndürücü üretiminde, boya ve çimento sanayi gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Muskovit (Beyaz Mika)

Biyotit (Siyah Mika) “K(MgFe)3Si3AlO3 (OH)3”

Magnezyumlu mika olarak adlandırılan biyotit en yaygın mika türüdür. Dilinimliliği ve siyah rengi ile tanınır. Ancak zaman zaman biyotitin yeşil ve kahve renklerine de rastlanır. Biyotitin kristal sistemi monokliniktir. Bu mineralin parlaklığı yüksektir. Biyotit; granit, siyenit, diyorit gibi magmatik kayaçlarda, gnays, şist gibi metamorfik kayaçlarda, kum taşı gibi sedimanter kayaçlar içerisinde yer alır. Pegmatitler içerisinde ise iri kristaller şeklinde kendini gösterir. Hidroklorik asitten etkilenmesi azdır.

Biyotit (Siyah Mika)
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
4 (1 oy)

Yorum Bırak