Mesleki Yeterlilik Nedir? | Onlinezeka

Mesleki Yeterlilik Nedir?

Her hangi bir meslekte çalışabilmek için o mesleğin gereklerini yerine getirebilme özelliklerini taşıma durumuna mesleki yeterlilik denilmektedir.
Mesleki yeterlilik kavramı sanıldığı gibi sadece o işi ustası olmak, o işi tam ve doğru olarak yapabiliyor olmak yeterli değildir. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de meslek yeterlilik kavramının altını dolduran yasal mevzuat vardır. Her şeyden önce ilgili meslekte çalışabilmek için fiziksel ve bilişsel yeterliliklere sahip olduğunu belgelemesi gerekir. Ustalık belgesi almak ilk akla gelendir. Bununla birlikte tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde çalışmaya aday tüm bireylerin mesleki yeterlilik kurslarını tamamlamış ve belgelemiş olması zorunludur. Daha açık bir ifadeyle sadece ustalık belgesi değil, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışacak olan herkesin meslek eğitimleri alması gereklidir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Sahte Faturalar Can Yakıyor

Mesleki yeterliliğe sahip olmanın yasal altyapısı yanında beceri yeterliliği yani işi tam ve doğru olarak yerine getirme de çok önemlidir. Mal ve hizmet sunumu yaparak, kazanç elde edeceklerin yani iş bulacakların nitelikleri yani ustalıkları öne çıkmaktadır. Özellikle serbest piyasa şartlarında hele de yoğun istihdam sorunlarının yaşandığı dönemlerde mesleki rekabeti aşmanın en önemli koşulu nitelikli işçilik ve ürünler ortaya çıkarmaktır.

Mesleki yeterlilik için ne yapılmalıdır?

Mesleki yeterliliğe sahip olmak için bir çok yöntem ve girişim vardır. Bunlardan ilk akla geleni doğrudan ilgili mesleğin okuluna gitmektir. Meslek liseleri, teknik okullar bunun için idealdir. Tekniker, teknisyen, mühendis unvanlarıyla mezun olanlar bu yeterliliklere belli şartlarda doğrudan sahip olurlar (1, 2 ve 3. sınıf elektrik ehliyetleri gibi)… Mesleki yeterliliğe sahip olmanın ikinci yöntemi ise son yıllarda yaygınlık gösteren mesleki kurslardır. Ustalık belgesi almak bunun bir şeklidir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Ziraat Bankası 'Kredi Kartı Nakit Avans işleminiz gerçekleştirilemedi' sorunu ve çözümü

Bazı durumlarda mesleklerin gelişen teknolojilere uygun tekamül eğitimlerine gerek duyulmaktadır. Mesleğin yeni uygulamaları, farklı teknik yöntemleri, modelleri ve mevzuat açsından yeniliklerin çalışanlara verilmesi için ek eğitimlere ihtiyaç duyulabilir. Bunun yanında zaman zaman iş başı eğitimleri düzenlenir.

Çeşitli Mesleki Kurslar

Çeşitli Mesleki Kurslar

Mesleki kurslar nelerden oluşur?

Tam zamanlı bir meslek kursu için haftada yaklaşık 40 saat çalışmak gereklidir. Part-time çalışma genellikle akşamları ve hafta sonları yapılır. Bu eğitimler hızlandırılmış ve yoğun olabilir. Profesyonel kurumlar, çevrimiçi uzaktan eğitim, yüz yüze ve karma öğrenme (ikisini birleştiren) dahil olmak üzere kurs programı düzenlerler. Bu kurslar sonunda değerlendirme sınavlar yapılır. Sınavlar, uygulama ve teorik olarak yapılır. Programlar, programların içeriği ve modülleri

Bunu da Okuyabilirsin...
Paladyum Nedir, Kullanım Alanları ve Önemi

Belge Zorunluluğu Olan Meslekler

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları

Belge Zorunluluğu Olan Meslekler

Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulama

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak