Meme Kanserinin Tanısı Ve Tedavisi | Onlinezeka

Meme Kanserinin Tanısı ve Tedavisi

Günümüzde meme kanseri tanı ve tedavisinde çok önemli yol katedilmiş durumda. Meme kanserinin belirtileri, tanı ve tedavisi hakkında kısa bir yazı

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olması onu, kişisel ve toplumsal duyarlılık gerektiren sağlık sorunlarından birisi haline getirmiş durumda.  Keza kanser türlerine bağlı ölümler arasında; meme kanserine bağlı ölümler, akciğer kanserinden hemen sonra geliyor. Aynı zamanda 35-45 yaş kadın kanser ölümlerinin en sık sebebidir.
Meme kanseri

Ülkemizde her yıl 30 bin kadın meme kanserine yakalanmaktadır. Meme kanseri erkeklerde nadir olarak görülmektedir ancak hızlı ve kötü seyirlidir. Bilimsel çalışmalar meme kanserinin, tam olarak nedenini ortaya koyamamıştır fakat doğum, kalıtım, sosyo-ekonomik durum, hormonal denge yani doğum kontrol haplarının önemli rolü olduğunu göstermiştir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Panik Atak Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavi

Meme Kanseri Riski Taşıyan Durumlar ve Belirtiler

Meme kanserinde risk faktörleri arasında ileri yaş, akrabalarda meme kanseri görülmüş olması, hiç doğum yapmamış olma, emzirmeme, ilk adetin 12 yaş altında olması, geç menapoza girmiş olma, şişmanlık, yumurtalık ya da rahim kanserine yakalanmış olma, doymamış yağların çok tüketilmesi, vb. sayılabilir.

Birçok kadın hiç aklına getirmek istemiyor ve bu nedenle belirtileri gözden kaçırabiliyor. Aslında meme kanseri bazı sinyaller vererek geliyor. Bunları göz ardı etmek ise hayatı tehlikeye atmak dışında bir işe yaramıyor.

Meme kanserinin belirtilerini başlıca; ele gelen kitle, meme derisinde çöküntü, meme derisinin portakal kabuğu görünümü alması, meme başından kanlı akıntı, meme başının içe çekilmesi, koltuk altında ele gelen kitle olarak sayabiliriz.

Bunu da Okuyabilirsin...
Papatya çayının hazırlanışı, faydaları ve yan etkileri...

Meme kanseri teşhisinde muayenenin yanında, ultrasonografi, mamografi, ve henüz rutinleşmeyen bazı ileri tetkikler yapılabilir. Tedavi, meme kanserinin yerine,türüne,yayılım olup olmamasına göre çok farklıdır.

Tanı, tedavi ve bilgi için lütfen sağlık kuruluşuna başvurunuz….
Bilgitor Genel Sağlık Bilgilendirme Yazıları

Op.Dr.Muharrem Yılmaz
Genel Cerrahi Uzmanı

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak