Lupus Hastalığı Nedir? Nedenleri, Tanı Ve Tedavisi | Onlinezeka

Lupus Hastalığı Nedir? Nedenleri, Tanı ve Tedavisi

Lupus hastalığı olarak bilinen Sistemik Lupus Eritematozus (SLE), iltilaplı romatizma olarak da tanımlanabilmektedir. SLE, halsizlik, yüksek ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı belirtilerini göstermektedir. Lupus hastalığının tedavisi, vücutta etkilenen organın durumuna göre planlanmaktadır.  Hastalığın ortaya çıkması ve ilerlemesinde genetik yatkınlık önemli bir faktördür. Çevresel (sigara, güneşışığı, virüsler, ultraviyole ışığı ve ilaçlar gibi) faktörlerin, genetik faktörleri tetikleyerek hastalığın ortaya çıktığı düşüncesi yaygın kanıdır. SLE Uzak Doğu ülkelerinde, Amerikan yerlilerinde ve siyah ırkta daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Kadınlarda görülme oranı erkeklere göre 3 kat fazladır. Hastalık yaşlılarda ve çocuklarda da görülür.

Lupus’un özellikle kadınları etkilediğini ve 15 ila 44 yaşları arasında ortaya çıkma ihtimali yüksektir.
Lupus, 2015 yılında şarkıcı Selena Gomez’in ergenliik döneminde tanı aldığını ve durum için tedavi gördüğünü açıklamasından sonra daha çok tanınmaya başlanmıştır. Lupus bulaşıcı bir hastalık değildir. Bir kişi cinsel olarak veya başka bir şekilde başka bir kişiye aktaramaz. Ancak, nadir olarak lupuslu kadınlar, bir çeşit lupus geliştiren çocukları doğurabilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Yeni Zelenda mutfağından: Yoğurtlu kivi reçelli pide

Lupus Hastalığı (SLE), nedeni bilinmeyen eklem, cilt, böbrek, kalp zarı, akciğer zarı gibi birçok doku ve organ iltihabına bağlı çok sayıda bulgularla giden, değişik seyir gösteren ve bağışıklık sisteminin bozuk çalışması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.

Lupus Hastalığının Belirtileri

Yorgunluk, iştahsızlık ve kilo kaybı, eklem ve kaslarda ağrı veya şişlik, bacaklarda veya gözlerin etrafında şişlik, şişmiş bezler veya lenf düğümleri, cilt altında kanama nedeniyle cilt döküntüleri, ağız ülseri, güneşe duyarlılık, ateş, baş ağrısı, derin nefes almada göğüs ağrısı, sıra dışı saç dökülmesi, soluk veya mor parmaklar veya soğuktan veya stresten parmaklar ( Raynaud fenomeni ), artrit gibi  geniş bir semptom yelpazesine sahiptir:

Bunu da Okuyabilirsin...
Yağlı cilt bakımı

Lupus Hastalığının Tanı ve Tedavisi

Amerikan Romatoloji Koleji tarafından hastalığın tanılanması için 11 kriter kullanılmaktadır. Belirtilen bu 11 kriterin 4’ünü karşılayan hasta için lupus düşüncesi öne çıkar.

Bu kriterler şunlardır:
Malar döküntü: Yanaklarda ve burunda kelebek şeklinde bir döküntü görülür.
Diskoid döküntü: Yükseltilmiş kırmızı lekeler oluşur.
Işığa duyarlılık: Güneş ışığına maruz kaldıktan sonra bir deri döküntüsü belirir.
Ağız veya burun ülseri: Bunlar genellikle ağrısızdır.
Erozif olmayan artrit: Bu, eklemlerin çevresindeki kemikleri tahrip etmez, ancak 2 veya daha fazla periferik eklemde hassasiyet, şişme veya efüzyon vardır.
Perikardit veya plörit: İltihap, kalbin etrafındaki (perikardit) veya akciğerleri (plörit) etkiler.
Böbrek bozukluğu: Bir kişinin böbrek problemi varsa, testler idrarda yüksek düzeyde protein veya hücresel yayın gösterir.
Nörolojik bozukluk: Kişide nöbet, psikoz veya düşünme ve akıl yürütme sorunları var.
Hematolojik (kan) bozukluk: Hemolitik anemi, düşük beyaz kan hücre sayısı ya da düşük trombosit sayısı ile ortaya çıkar.
İmmünolojik bozukluk
Pozitif ANA

Bunu da Okuyabilirsin...
Balığın Besin Değeri, Çeşitleri, Saklanması ve Pişirilmesi

Diğer hastalıkların belirtilerine benzeyen çeşitli belirtiler göstermesi nedeniyle tanı zor olabilir. Doktor fizik muayene yapar ve kişisel ve aile hekimliği öyküsünü alır. Ayrıca yukarıda belirtilen 11 kriteri de dikkate almaktadır. Tanı için bazı kan testleri ve başka laboratuvar araştırmaları istenebilir.

Lupus Hastalığı Tedavisi

Lupus için kalıı bir tedavi yoktur. Yapılan ilaçla tedavideki amaç nöbetleri önlemek veya yönetmek, organ hasarı riskini azaltmak, ağrı ve şişliği azaltmak, bağışıklık sisteminin aktivitesini düzenlemek, hormonları dengelemek, eklem ve organ hasarını azaltmak veya önlemek, enfeksiyon riskini azaltmak, kolesterolü azaltmaktır. Buna karşı hastalığın uzman kontrolünde tedavi, edilmesi gerekir. Aksi halde hastalık, tedavi edilmediği sürece yaşamsal tehlikelere neden olabilir.

Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323653.php

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak