Lale Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

Lale Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

Lale özellikleri nelerdir? Bu çiçeğin bakımı nasıl yapılmalıdır, tarihçesi hangi yıllara dayanmaktadır? Bu yazımızda lale üzerine tüm merak ettiklerinizi öğreneceksiniz.

Lale Özellikleri

Lale çiçeğinin özellikleri köklü bir tarihin kapısını aralayan bir bilgi içeriğidir. Zambakgiller familyasına mensup olan laleler tulipa cinsine dâhildir. Çok yıllık bir bitkidir.

Lalenin anavatanı; Hindikuş, Tanrı Dağları ve Pamir olarak bilinmektedir. Tarihi serüveninde lale Türklerle eşleşmiş, büyük kavimler göçü esnasında Türkler, bitki soğanlarını Anadolu’ya getirmiş ve kendi kimlikleriyle lale çiçeğini özdeşleştirilmiştir. 1500’lü yıllara kadar Anadolu’nun çiçeği olarak boy gösteren lale Anadolu’dan Avrupa’ya götürülerek Hollanda’da üretilmeye başlanmıştır.

Yapı olarak soğanlı bir bitki olan lale en az 2 en fazla 8 yaprağa sahiptir. Soğanlarının üzerinde koruyucu bir zar bulunur, böylece aynı soğandan defalarca çiçek alınabilir. Çok farklı renklere sahip olabilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kavun ve Karpuz Nedir? Kavun ve Karpuz Hakkında Her Şey

lalenin tarihi

Lalenin Tarihsel ve Kültürel Yolculuğu

Lale özellikleri üzerine bilgi edinmemizin ardından bakmaya doyum olmayan bu güzel çiçeğin tarihçesine geçmek istiyoruz.

16. Yüzyılda Osmanlı Devleti’nin muhteşem yüzyılın yaşandığı zaman diliminde Kanuni Sultan Süleyman tarafından Hollanda kralına hediye edilen laleler, Avrupa yolculuğuna başlamıştır. Tüm Avrupa bu bitkiye hayranlık duymuş ve onu çoğaltmak için çalışmalara başlamıştır. Hatta rivayet edilir ki Avrupa’dan ajanlar gelip Osmanlı’dan lale soğanları çalmışlardır.

Lalenin Anadolu’ya gelişi ise Türklerin o zorluğu ve çetrefilli göçlerine dayanmaktadır. Kendilerine yurt bulmaya çalışan Türkler Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar zorlu bir göç süreci yaşamışlardır. Bu yolculuğun Türk kültürüne katkısı lale soğanları olmuştur. Lalenin Doğu kültüründe ve mitlerinde ayrı bir yeri vardır. Efsanelere konu olan bu çiçek hem dayanıklı hem de büyüleyici bir güzelliğe sahiptir.

En eski mitolojilerden olan Pers mitolojisindeki lale kökeni efsanesi bu gösterişli çiçeği daha da anlamlı hale getirmiştir. Efsaneye göre yeşil bir yaprağın üzerindeki çiğ tanesi üzerine düşen yıldırım yaprağın alev almasını sağlamış, yaprak ve alev donduğunda lale meydana gelmiştir. Çiçeğin orta kısmında bulunan koyuluğunun bu yangının eseri olduğu da hikâyelere eklenmiştir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kayısı Nedir Nerede Yetişir? Kayısı Hakkında Her Şey

Tarih boyunca kendine hep yer bulan lale çiçeği,  Avrupa’da lale çılgınlığı adı verilen ekonomik bir olaya da isim vermiştir. Bu büyüleyici çiçeği, Hollanda’nın altın çağında Avrupalılar, fiyatlarını aniden yükselterek lale tarımına bağlı olan ekonominin çökmesine neden olmuşlardır. 1637 ‘de gerçekleşen olay tarihe  ‘Lale Çılgınlığı’ ismi ile geçmiştir.

Osmanlı Devleti’nde ise 1718 -1730 yılları arası Lale Devri adıyla anılıp bu devrin temsilcisi yine efsanevi lale çiçeği olmuştur. Botanik bilimi sayesinde bu efsanevi çiçeğin bakımlarının nasıl yapılacağını öğreniriz.

lale bakımı

Lalenin Bakımı Nasıl Gerçekleştirilir?

Lale özellikleri üzerine fikir sahibi olduğumuza göre bu özel çiçeğin bakımı hakkındaki detaylara geçebiliriz.

Laleler morfolojilerine ve boylarına göre 15 ayrı grupta incelenir. Doğrudan güneş ışığını sevmeyen laleler, soğanlarının sağlam olması ile uzun yıllar ürün verebilirler. Ortalama sıcaklık ve soğuklukları severler, Akdeniz iklimi lale için oldukça verimlidir. Sulama yaparken her gün aynı miktarda ve aynı saatte sulama yapılması gerekmektedir. Kış aylarında daha az suya ihtiyaç duyan lalenin yaz aylarında su ihtiyacı artmaktadır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kiraz Meyvesinin Yararları Nelerdir? Kirazlar Hakkında Her Şey

Saksı değişimlerinin 2 yılda bir gerçekleştirilmesi gerekir. Soğanların bitki kuruduğunda topraktan çıkarılması ve saklanması lale soğanının çürümesini engeller. Bahar aylarında tekrar dikim işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Lale özellikleri, bu çiçeğin bakımı ve lalenin tarihçesi üzerine hazırladığımız bu içeriğimizin ardından bitkiler üzerine daha fazla bilgi edinmek için “Türkiye’deki endemik bitkiler” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak