Kuyruklu Yıldız Nedir? Nasıl Oluşur? | Onlinezeka

Kuyruklu Yıldız Nedir? Nasıl Oluşur?

Kuyruklu Yıldız  ya da diğer adı ile Comet’in oluşumu: Hızlı hareket eden bir yıldız, hareketi esnasında bir nebula ile temas ettiğinde, nebulayı oluşturan tozlar ve gazlar yıldızın çekim kuvveti ile yıldızın arkasından sürüklenmeye başlar. Bu esnada nebulayı oluşturan tozlar ve gazlar, yıldızın ışığını da yansıtmaya başlar. Böylece yıldızın arkasında ışıl ışıl bir nebula kuyruğu oluşur. Bu tür yıldızlara kuyruklu yıldız adı verilmektedir.

Kuyruklu Yıldızların Kuyrukları: Çok küçük kozmik tozlar ile buz kristalleri ve yoğun gazlardan oluşmuştur. Kuyruklu yıldızların kuyrukları her zaman yıldıza ters yönde uzanır. Bunun nedeni; yıldız rüzgarlarının kuyruktaki tane kümecikleri yığınını ters yönde itmesidir. Kuyruk uzunluğu, yıldızın temas ettiği nebulanın büyüklüğüne ve yıldızın hızına bağlı olarak değişir. Örneğin; Myra yıldızının arkasında, 13 ışık yılı uzunluğunda bir nebula kuyruğu bulunmaktadır.

Çok basık ve geniş bir yörüngeleri olduğu için, dolanımları milyonlarca yıl sürebilmektedir. Yörüngesindeki hareketine bağlı olarak ya dünyadan çıplak gözle ya da teleskop yardımı ile görülebilirler. Şu anda uzaydaki kuyruklu yıldız sayısı tam olarak bilinememektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Van Allen Kuşağı Nedir?

En bilineni; Halley Kuyruklu Yıldızı’dır. Dünyaya yakın konumdan geçtiği ve çok parlak olduğu için dünyadan çıplak gözle görülebilen bir kuyruklu yıldızdır. Dolanım süresi 20-300 yıl arasında değişen Halley kuyruklu yıldızı en son 21 Mayıs 1910 tarihinde görülmüştür.

Diğer bilinen en önemli kuyruklu yıldızlar ise; Kohoutek (ki en son 17 Kasım 1973 tarihinde görülmüştür), Morehouse, Holmes, Hımason ve Donati kuyruklu yıldızlarıdır. Kuyruklu yıldızlar genelde kendilerini keşfeden gök bilimcilerin adını almıştır.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak