Kuantum Ne Demektir?

Kuantum Ne Demektir?

Kuantum ne demektir? Kısaca ne anlama gelmektedir? Bazı temel bilgilerle size bu konuda fikir oluşturacak bir makale hazırladık.

Fizik ve bilimin en önemli kavramlarından olan ve bu alanlarda günümüzdeki başarıların temelini oluşturan kuantum ne demektir? Kuantum fiziği nedir? ve temel kavramları nelerdir? gibi farklı detaylara, yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

kuantum ne demektir

Kuantum Ne Demektir, Kısaca Nedir?

Ortaöğretime kadar okuyan herkesin mutlaka duyduğu kavramlardan biri olan kuantum, fizik dünyasına meraklı olanların da yine karşısına çıkmış kavramlardan biridir. Bilgilendirmeye “Kuantum nedir?” sorusuna yanıt vererek başlamak istiyoruz.

Kuantum; ışık ve maddenin atom ve atom altında kalan düzeylerinde sergilediği davranışların incelendiği bir bilim dalıdır. Dalga mekaniği ya da nicem mekaniği gibi farklı isimlerle de anılmaktadır.

Kuantum mekaniği atomların, moleküllerin ve bu kavramları oluşturan gluon, kuark, nötron, proton ve elektron gibi çeşitli parçacıkların davranışlarını bilimsel olarak açıklamaya yarayan bir daldır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Aseksüel Nedir? Aseksüellik Hakkında Kısa Bilgi

kuantum fiziği tarihçesi

Kuantum Fiziği Tarihçesi

Kuantum ne demektir? sorusunu yukarıda yanıtlandırmıştık, şimdi de konunun tarihçesi üzerine bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Kuantum fiziğinden önce benzer bir çalışma olan klasik mekanik çalışmaları başarı sağlamış olsa da bu başarı fizikte bazı olayların açıklanmasında yetersiz kalmıştır.

Özellikle fotoelektrik, tayf çizgileri ve karam cisim ışıması gibi fizik olaylarını açıklamakta yetersiz kalan klasik mekanik üzerine, farklı araştırmalar 1800 yılında yapılmaya başlandı.

Ortaya çıkan hatalar bilim adamlarından kaynaklı olmayıp, klasik mekanik eksikliğinden dolayı görülmekteydi. Kuantum fiziği tarihçesi açısından 1900’lü yıllar oldukça önemlidir. Takvimler 1900’lü yılların başını gösterirken özellikle Max Planck ve Albert Einstein, farklı çalışmalar ortaya koydular. Einstein ışığın paketçiklere sahip olduğunu, Planck ise enerjinin yine paketçiklerden oluştuğunu ortaya attılar.

Bu çalışmalara ek olarak atomun içerisinde daha küçük bir çekirdek olduğu iddiası, Ernest Rutherford ortaya atıldı.

Bunu da Okuyabilirsin...
En güzel 29 Ekim Resimleri ve Sözleri

Bunlarla birlikte kuantum fiziği üzerine yapılan gelişmeler, şu şekildeydi;

  • Pieter Zeeman 1897 yılında ışık enerjisinin atom içinde bulunan parçacıkların hareket etmesi neticesinde yayıldığını ortaya koydu. Aynı yıl ise J.J. Thomson, elektron keşfini gerçekleştirdi.
  • Kara cisim ışıması üzerine çalışma yapan Max Planck ise, 1900 yılında kuantumlanmış enerji yayımını açıklayarak, kuantum kuramı bu sayede doğdu.
  • Einstein ise ışığın farklı büyüklüklerde enerji parçacıkları ve paketlerinden meydana geldiğini, 1905 yılında ortaya koydu.
  • Ernest Rutherford ise 1911-1913 yılları arasında yaptığı çalışmalarla, atomların çekirdek modellerini oluşturan isim oldu. Bohr’ da bu tarihler arasında, atomu gezegen sistemine benzer bir betimlemeyle farklı bir bakış açısı ortaya koydu.
  • Dalga-parçacık ikiliği ise, 1923 yılında Louis de Broglie çalışmaları ile genelleşmiş oldu.
  • Albert Einstein ve Satyendra Nath Bose, 1924 yılında Bose-Einstein istatistiği adını verdikleri kuantum parçacıklarını saymak için yeni bir çalışma ortaya koydular.
Bunu da Okuyabilirsin...
Baskı Balata Azaldığı Nasıl Anlaşılır?

Kuantum fiziği tarihçesi kısaca yukarıda verdiğimiz bilgiler doğrultusunda değerlendirilmektedir.

Kuantum Mekaniği Uygulama Aşamaları Nelerdir?

Kuantum üzerinde yapılan çalışmalar sayesinde, fizik ve kimya temelleri atılmış oldu. Buna göre kuantum mekaniği uygulamaları, şunlardır:

  • Akışkanlar mekaniği çalışması
  • Elektromanyetik sistemi
  • İstatistiksel mekanik çalışmaları
  • Kimyasal kinetik teorisi
  • Klasik mekanik çalışmaları
  • Kuantum mekaniği
  • Optik
  • Termodinamik

Bu uygulamalar geçmişten bugüne kimya ve fizik alanında önemli gelişmelerin yaşanmasında belirleyici derecede etkili olmuştur.  Günümüzde uygulanan kimya ve fizik çalışmalarında kullanılan düzenekler, bu uygulamalar üzerine kurgulanmaktadır.

Kuantum ne demektir? Kuantum fiziği nedir? sorularını yanıtladığımız bu yazımızda Kuantum fiziğinin tarihçesi ve mekaniğinin uygulama aşamaları hakkında da bilgilendirmek istedik. Bu yazımızın ardından bilgilenmeye devam etmek için “Genel Kültür” kategorimizdeki diğer yazılara da bakmanızı öneririz.

 

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak