Kpss Başarısı İçin Hızlı Okumanın Önemi | Onlinezeka

Kpss Başarısı İçin Hızlı Okumanın Önemi

Hızlı Okuma ve KPSS Başarısı

Öğrenciler, eğitim hayatları boyunca sorumlu oldukları derslerle ilgili bilgilerin birçoğunu okuyarak öğrenmekte ve yeri geldiğinde de bu derslerden sınavlara girmektedir. Bazı öğrenciler hızlı okuma tekniklerini bilmediği için hem yapması gereken okumaların fazla zaman almasından hem de girdikleri sınavlarda verilen sürenin yetmemesinden yakınmaktadır. Özellikle KPSS gibi sınavlarda, Türkçe testinde yer alan paragrafların uzun olması dolayısıyla süre sıkıntısı yaşayan kişi sayısı artmaktadır. Sınav anında bu tarz da bir sorun yaşayan kişi, yeterince çalışmış ve konuları iyi kavramış olsa bile yaptı çalışmaların karşılığını tam olarak alamamaktadır. Bu nedenle KPSS’ye hazırlanmakta olan ve sınavda süre sorunu yaşamak istemeyen kişilerin anlayarak hızlı okuma tekniklerini öğrenmesi gerekmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Carroll'un Okulda Öğrenme Modeli Nedir? Nasıl Uygulanır?

Hızlı Okuma Nedir?

Hızlı okuma, bir metni kısa süre içinde ve anlayarak okuyabilmek demektir. Hızlı okuma alışkanlığı özel bir yetenek olmayıp eğer istenirse sonradan da kazanılabilmektedir. Bu nedenle ülkemizde birçok kişi, ÖSYM tarafından yapılan KPSS gibi önemli sınavlara hazırlanırken hızlı okuma eğitimi almaktadır. Bu eğitim için belli süreçten geçilmesi ve bu süreçte gerekli egzersizlerin yapılması gerekmektedir.

İnsanlar Neden Hızlı Okuyamaz?

Anlayarak hızlı okuma eylemi hem göz hem de beynin bir arada kullanılmasıyla gerçekleşmektedir. Bu işlem sırasında göz ve beyin her an birbiriyle iletişim halinde olmaktadır. Yavaş okuma, göz ile okunmakta olan şeylerin beyne olması gerekenden daha geç iletilmesinden kaynaklanmaktadır. Yani yavaş okuyan bir kişinin gözleri, okuma sırasında beyne yetişmekte zorlanmaktadır. Ayrıca yapılan okuma sırasında iç sesi kontrol edememe durumu da yine kişinin daha yavaş bir şekilde okumasına neden olmaktadır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Vygotsky'nin Bilişsel Gelişim Kuramı

Hızlı Okuma Eğitiminde Neler Yapılır?

Hızlı okuma eğitimi ile okuma eylemi sırasında yavaş algılayan gözün hızlı algılayan beyne yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla hızlı okuma eğitiminde bolca okuma ve göz egzersizi yapılmaktadır. Bu eğitim sayesinde gözün daha geniş bir alanı görüp algılaması kolaylaşmaktadır. Ayrıca kişiler okuma sırasında iç seslerini daha kolay bir şekilde kontrol edebilmeyi öğrenmektedir. Eğitime başlamadan önce süre tutularak kişinin, verilen metni okuması istenmekte ve verilen süre içerisinde kaç kelime okuduğuna bakılmaktadır. Kişinin eğitim öncesi hızı öğrenilerek eğitim sonunda yapılacak ölçüm değeriyle karşılaştırılmaktadır. Yapılan karşılaştırma sayesinde de kişinin eğitim boyunca ne düzeyde ilerleme kaydettiği görülebilmektedir. Hızlı okuma eğitimi ile ilgili internet ortamında çok sayıda video ve yazılı kaynak bulunmaktadır. Fakat kişiler kendi kendilerine yapacakları egzersizlerden yeterince verim alamamaktadır. Bundan dolayı hızlı okuma konusunda eğitim verilen bir merkezden yardım alınması verimlilik açısından daha uygun görülmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Eric Ericsson'un Psikososyal Gelişim Kuramı

Hızlı Okuma Eğitiminin Faydaları Nelerdir?

Hızlı okuma eğitimi almış ve bu eğitim sonucunda başarılı olmuş kişiler, bir metni eskisinden daha kısa sürede okuyabileceği için zamandan tasarruf sağlamaktadır. Kelimeler arasında daha hızlı bir şekilde geçiş yapılabildiği için bahsedilen konunun algılanması da kolaylaşmaktadır. Kişi eskiye göre daha çok kaynak okuması yapılabilir duruma gelmektedir. Bu sayede kişinin bir yandan genel kültürü artarken bir yandan da kelime dağarcığı genişlemektedir. Böylece hem okuma hızı hem de bilgi düzeyi artan kişinin, KPSS gibi önemli sınavlarda süre sıkıntısı yaşamaması beklenmektedir. Ayrıca hızlı okuma eğitimi almış bir kişinin KPSS sırasında boş bıraktığı sorulara geri dönebilme şansı artmaktadır.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak