Kontrplak Nedir? Kontrplak Nasıl Yapılır? | Onlinezeka

Kontrplak Nedir? Kontrplak Nasıl Yapılır?

Kontrplak Nedir? Kontrplak Nasıl Yapılır?

Belirli açılara göre lifleri aykırı ya da çapraz gelecek biçimde üst üste yapıştırılmış İnce odun tabakalarından oluşan tahta.

Marangozlar 19. yüzyılın Ortasından beri kaplama tekniği kullanmaktadırlar. Kontrplak yapımı için ilk berat 1884’te Londra’da alınmışsa da, kontrplak üretimi, özellikle uçak sanayisinde kullanılmak üzere 1. Dünya Savaşı’nda hız kazanmıştır. Bugün bu sanayi ağaç işlerinin ağır sanayisi sayılabilir.

Kontrplak tek sayıda (3, 5, 7,9…) ince katlardan oluşur. Genellikle her kat ortadaki ana katın üstüne lif çizgileri bakışımlı olacak biçimde yerleştirilir. Bakışım sağlanırken çizgilerin genişliği, cinsi ve liflerin yönü göz önüne alınır. Kontrplağın her katı tek yaprak olabileceği gibi yan yana ya da üst üste konmuş birkaç yapraktan da oluşabilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kılıç Neyden Yapılır Nasıl Kullanılır?

Kontrplak imalatı önemli malzemeyi gerektirir. Tomruklar soyulmaya elverişli olmalıdır. Bunun için gerekirse buhar kazanlarında yumuşatılır, sonra kabuklan çıkarılır ve soyulmaya uygun boyda parçalara ayrılır. Soyma makinesinde kaplama levhası olarak enli şeritler halinde soyulur. Elde edilen kaplama şeritleri otomatik keskilerle kesilerek kontrplak tahtalarının boyunda ya da eninde parçalara bölünür. Kesim yapılırken aynı zamanda kusurlu yerler de çıkarılır. Bu yapraklar ya da şeritler mekanik kurutucularda kurutulur.

Şeritler tam bir kontrplak katı oluşturacak biçimde yan yana getirilerek birleştirilir. Elde edilen kaplama tahtalarının iki yüzü merdaneli bir tutkal fırçasıyla tutkallanır, sonra bir tutkallı ve bir tutkalsız kat üst üste gelmek üzere yapıştırılarak kontrplak hazırlanır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kitaplık Nedir? Kitaplık Nasıl Oluşturulur? Türkiyede Kitaplıklar

Türkiye’de mobilyacılıkta ve marangozlukta kızılağaç, gürgen, kavak ve çam ağacından yapılan kontrplaklar kullanılır.

Kontrplaktan ayrıca mobilyacılıkta, doğramacılıkta, marangozlukta, gemi yapımında, prefabrike binalarda, ambalaj sanayisinde, beton kalıbı yapımında, vb. işlerde de yararlanılır.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak