Kontakt Dermatitin Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi | Onlinezeka

Kontakt Dermatitin Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kontak dermatit, derinin bazı maddelere teması etmesi sonucu ile oluşan bir reaksiyondur.  Çoğunlukla bulaşık yıkama nedeniyle oluşur. Kontak dermatitlerin bir kısmı da bulaşık yıkama benzeri işlere benzer sebepler ve alerjik reaksiyonla oluşur. Cilde temastan 1-3 gün sonra  oluşur. Cilt kırmızı, kaşıntılı, iltihaplı ve kabarcıklı bir durum sunar. Alerjik kontak dermatit, erişkinlerde daha sıktır. Genetik yatkınlık önemlidir.

Bazı bitkiler, metaller, kozmetikler ve bazı ilaçlar da reaksiyonlardan sorumludur. Bunlarla temas halinde ki kişilerde kontak dermatit oluşması olasılığı büyüktür.  Nikel, krom, civa en sık neden olan metallerdir. Nikel birçok mücevher, kemer tokası ve kol saatinde bulunur. Nikel ile birlikte krom kullanılması ile nikele reaksiyonu olan kişilerde krom kaplamalı maddelere de reaksiyonlar görülür.

Bunu da Okuyabilirsin...
Okul Çatıları İle İlgili Yapılabilecek İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri

Saç boyaları, göz boyaları, tırnak cilaları ve bir çok kozmetik maddeler kontak dermatite neden olabilir. Saç boyalarında bulunan parafenilendiamin en sık sorumlu etkendir. Elbiseler için kullanılan boyalar da neden olabilir. Parfümler, göz farları, tırnak cilaları, dudak boyaları ve güneş kremleri de aynı şeyi yapabilir.

İlaçlardan ise neomisinli kremler en sık nedendir. Penisilinler, sülfa ilaçları, lokal anestetikler ve ilaçlardaki koruyucular sayılabilir.

Kontakt Dermatitin Tedavisi ve Korunma

Temas sonrası deri bol su ile yıkanmalıdır. Reçine içeren ürünler ve elbiseler kullanılmadan önce yıkanmalıdır. Tedavide ağızdan alınan ve deriye uygulanan ilaç kortizondur. Alerji aşısı  deney aşamasındadır.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak