Konkasör Nedir? Konkasör Çeşitleri Nelerdir? | Onlinezeka

Konkasör Nedir? Konkasör Çeşitleri Nelerdir?

Konkasör Nedir? Kankasör Ne İşe Yarar?

Konkasör, taş bloklarını kırıp ufalamaya yarayan aletlerdir. Bu aletler malzemenin giriş ve çıkıştaki boyutlarının oranına göre ayırt edilir. Kırma malzemenin seçimi, kırılacak kayanın sertliği ve istenilen son ürünün tane ölçümüne göre yapılır. Klasik cevher işleme devrelerinde genellikle aralarına elekler yerleştirilmiş konkasörler kullanılır.

Konkasör Çeşitleri

1- Tek ya da Çift Etkili, Çeneli Konkasörler: Bir ceviz kırıcısı gibi çalışan bu konkasörlerin işlenecek malzemeye göre farklı yüzey ve çeneleri vardır. Giriş açıklığı dikdörtgendir ve alet ancak en büyük boyutu; giriş kesitinin en küçük boyutundan daha küçük blokları alabilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kompresör Nedir,Nerelerde Kullanılır? Kompresör Nasıl Çalışır?

2- Döner Konkasörler: Giriş açıklığı halka biçiminde dan bu konkasörler sağlam bir gövde içinde dönen ve salınım yapan bir koniden oluşur. Giriş açıklığı 300 mm olan bu konkasör boyuttan 150x200x25 mm olan parçalar olabilir. Bunlar genellikle kırmataş üretimine uygun olan konkasörlerdir.

3- Silindirli Konkasörler: Kum hazırlamakta kullanılan silindirlerin birleşmesinden meydan gelir. En büyük çapı; silindirlerin çapının yirmide birini geçmeyen parçaları alır. Bu konkasörlerde gevrek ve yan sert maddeleri öğütmek için kanallı ya da dişli silindirler de kullanılır. En büyük boyutu; silindir çapının dörtte ya da üçte birine ulaşan parçaları alabilir.

4- Çekiçli Konkasörler: Bükülmez ya da eklemli tokmaklarla malzemeyi döverek çalışan bu konkasörler hızlı bir dönme devinimi yaparlar. Bu aletlerde bir veya iki sıralı çekiçler bulunur ve gevrek ya da yarı sert, ama aşındırıcı olmayan malzemeler için kullanılır. Ufalama oranı diğer konkasörlere oranla daha düşüktür, (öbür kankasörlerde 8’de 1’i geçmeyen ufalma oranı, çekiçli konkasörlerde 20’de 1’dir).

Bunu da Okuyabilirsin...
Kireç Nedir, Ne işe Yarar, Nerelerde Kullanılır?

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak