Klasik Türk Müziği Hakkında Kısa Bilgi | Onlinezeka

Klasik Türk Müziği Hakkında Kısa Bilgi

Klasik Türk Müziği, günümüzde Türk Sanat Müziği adıyla anılmaktadır.  Cumhuriyet’in ilk yıllarında gerek saltanat ve saray çevresini simgelediği gerekse metotsuzluğu, notayı kabul etmemesi ve yılların getirdiği yozlaşmadan dolayı gözden düşmüştür. 1926 yılında Milli Eğitim Bakanlığının aldığı bir kararla bütün okullarda Klasik Türk müziği eğitimi kaldırılmıştır. Bu dönemde Klasik Türk Müziği yerine Batı müziği eğitimi verilmeye başlanmıştır. Tek sesli, makamsal  ve öncelikle insan sesine dayalı bir müzik türü olan Klasik Türk Müziği, bundan sonra varlığını ülkede faaliyet gösteren dernek ve cemiyetlerde sürdürmüştür.

1943 senesinde geleneksel Türk müziği sisteminin içinde kalarak özgün bir çok seslilik yaratılabileceğini ve Türk Orkestrasında geleneksel çalgıların da önemli roller üstlenebileceğini savunan Hüseyin Saadettin Arel’in başkanlığında, İstanbul Belediye Konservatuvarı Türk Müziği bölümü açılmıştır. 1950’li yıllarda, Klasik Türk müziğinin koro yönetimini profesyonel anlamda ilk uygulayan kişi olan Mesut Cemil Tel Klasik Koro‘yu kurmuştur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Mülteci Kime Denir? Sığınma Hakkı Nedir?

1976 yılında İstanbul’da ilk Türk Musikisi Konservatuvarı kurulmuş ve Nevzat Atlığ yönetiminde ilk Devlet Klasik Türk Müziği Korosu çalışmalarına başlamıştır.

Hamiyet Yüceses

Klasik Türk Müziğinin tanınmış sanatçılarından bazları; Mesut Cemil Tel, Şerif İçli, Saadettin Kaynak, Münir Nurettin Selçuk, Safiye Ayla, Hamiyet Yüceses, Müzeyyen Senar ve Zeki Müren’dir. Sö konusu sanatçılar besteleri ve icraları ile öne çıkmıştır. Türk müzik tarihine damga vuran bu isimler, Cumhuriyet Dönemi sanatçıları arasında özel bir yere sahiptir.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak