Kırıklar Nasıl Oluşur? Kırıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Kırıklar Nasıl Oluşur? Kırıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Kırıklar Nasıl Oluşur? Kırıklar Nasıl Tedavi Edilir?

KEMİK kırılması genellikle şiddetli travma denilen sarsıntı, vurma, düşme, ezilme, ani ve sert bükülme vb. şeylerden ileri gelir. Kol ve bacak kemikleri gibi, kaburgalar, kafatası, burun, leğen kemikleri vb. de kırılabilir.

Kırık çeşitli biçimde olabilir. Kemik iki ayrı parçaya bölünmüşse tam kırık, parçalanmadan kırılmışsa çatlak, birkaç parçaya ayrılmışsa çok parçalı kırık söz konusudur. Açık kırık’ta. ise yara vardır: Kemik kırılırken çevresindeki etleri de yırtıp delmiştir.

Kırıkların bazı ortak yönleri vardır: Kemik parçalarının yer değiştirmesinden ileri gelen biçim bozukluğu; berelenme yani ekimoz (derinin altında kan yayılmasından ileri gelen mor şişkinlik), kol veya bacak söz konusu ise kıpırdatamama gibi.

Bunu da Okuyabilirsin...
Hastalıklardan koruyan 10 besin!

 

Kırıkların tedavisi

Kırıkların başlıca belirtileri, kıpırdayınca duyulan çok şiddetli ağrı, kırık bulunan yeri oynatmada karşılaşılan güçlük ve dıştan görünür biçim bozulmalarıdır. Günümüzde röntgen, kırıkların bütün ayrıntılarıyla incelenmesi olanağını sağlamaktadır. kırık yüzünden damarlarda ya da sinirlerde bir iltihap olup olmadığının anlaşılması önemlidir.

Bir kırığın tedavisinde başlıca iki aşama gözetilir, önce bekim, el ile çekerek kemik parçalarım eski yerlerine getirir: Kırığın yerine konması kazadan sonra en kısa zamanda yapılmalıdır. Sonra, kınlan kısım, kemik parçalan yer değiştirmesin diye hareketsizleştirilir: En çok kullanılan teknik, alçıya alma yöntemidir.

Hareketsizleştirme süresi hem kırığın ağırlığına, hem de hastanın yaşına ve sağlık durumuna bağlıdır: Sözgelimi yaşlılarda kemik, çocuklara göre daha güç kaynar. Bu hareketsizlik dönemi kemiğin kendini onarmasını ve parçaların birleşip kaynaşmasını sağlar.

Bunu da Okuyabilirsin...
Akçakesme ve faydaları
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak