Kiremit Nedir, Nasıl Üretilir? Kiremitler Hakkında Her Şey

Kiremit Nedir, Nasıl Üretilir? Kiremitler Hakkında Her Şey

Kiremit Nedir, Nasıl Üretilir? Kiremitler Hakkında Her Şey

YAPILARIN çatıların Örtmede kullanılan pişmiş topraktan yapılan gereçlere kiremit adı verilir. Kiremitler, suyun akması için eğim verilen ve kiremit altı tahtası denilen çatının üstüne, kenarları birbirine bindirilerek sıralı şekilde dizilir.

Kiremit Üretimi Nasıldır

Kiremitler, mekanik yollarla (kesek- kıranlar, lamalı ya da silindirli kesiciler, eziciler) ya da atmosferik olaylarla kıvamı ve inceliği homojenleştirilmiş bir hamura dönüştürülen kilden yapılır. Hamur, denetimli nemlendirmeden sonra filiyerlerden geçirilir ve toprak haline getirilir. Toprak halindeki madde preslerde biçimlendirilerek hamur haline getirilir ve uzun süre kurutulur ve fırınlarda pişirilir. Pişme işleminden sonra, toprağın türüne ve pişme derecesine göre canlı kırmızı, kahverengi kırmızı, pembe beyaz, ya da pembe gri kiremitler elde edilir; Günümüzde kiremit üretimi tamamıyla otomatikleşmiş fabrikalarda yapılır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kaynak Nedir Nasıl Yapılır? Kaynak Hakkında Her Şey

Kiremit Türleri Nelerdir?

Kiremitler biçim ve türlerine göre üçe ayrılır:

1- Romalıların İmbrex‘inden Türeyen Oluklu Kiremitler: Alaturka kiremit, Roma kiremidi de denir. Bu kiremitlerin biçimi, uzunlamasına ikiye bölünmüş bir koniye benzer. Uzunluğu 30-50 cm, genişliği 15-20 cm olan bu kiremitler az eğimli çatılarda kullandır.
2- Tegula’dan Türeyen Düz Kiremitler: Bir kenarı yuvarlatılmış dikdörtgen biçimindeki kiremitlerdir. Uzunluğu 20-40 cm, genişliği 15-20 cm arasında değişen düz kiremitler dik çatılarda kullanılır.
3- Geçmeli Kiremitler: Makine kiremidi, Marsilya kiremidi de denir. Çeşitli biçimlerde olan bu kiremitler, kenarları birbirine uyacak şekilde kanallı ve nervürlü yapılmıştır. Kiremitler birbirine geçerek çalının su sızdırmasını önler.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak