Kestane Nerede Yetişir Nasıl Yenir? Kestane Hakkında Her Şey

Kestane Nerede Yetişir Nasıl Yenir? Kestane Hakkında Her Şey

Kestane Nerede Yetişir Nasıl Yenir

Kestanegiller (fagaceae) familyasının castanea cinsini oluşturan, kışın yapraklarını döken on kadar ağaç türünün ortak adıdır. Kuzey Yarıküre’nin ılıman kesimlerinde yaygın olan bu türler süs amacıyla yetiştirilir; ayrıca kerestelerinden ve yenilebilen meyvelerinden yararlanılır. Kestane ağaçlarının gençken düzgün olan gövde kabukları, yaşlandıkça çatlak bir görünüm alır; kenarları, kaba dişli mızraksı yaprakları ve tek eşeyli çiçekleri vardır. Erkek çiçekler uzun, dik başaklar, erkek çiçek topluluklarının tabanında bulunan dişi çiçekler ise kümeler oluşturur. Dişi çiçekler ender olarak tek tek de bulunur. Üç tanesi (bazen ikisi) bir arada bulunan meyvelerin üzeri dikenli bir kılıfla örtülüdür, iki kat kabukla kaplıdır. Koyu kahverengi olan birinci kabuk az çok sert, parlak ve pürüzsüzdür; ikinci kabuk, kestaneyi bütün girinti çıkıntısıyla saran yer yer tüylüce, tanence zengin, açık kahverenginde ince bir zardır. Kestane çiğ olarak yenilebilirse de daha çok haşlanarak ya da ateşte pişirilerek (kestane kebabı) yenir. Şekerlemesi yapılır. Su, nişasta ve şeker oram yüksek olduğu gibi B1, B2 ve C vitaminlerince de zengindir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Türkiye'deki endemik bitkiler nelerdir?

Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Anadolu ve Kafkasya’nın yerli bitkisi olan Anadolu kestanesi (castanea sativa) 30 m yüksekliğinde, uzun ömürlü bir ağaçtır. Çerez olarak kullanılan meyvelerinin yanı sıra dayanıklı odunundan ev ve gemi inşaatında yararlanılır, mobilyacılıkta kullanılır.

Kestanenin Yetiştiği Yerler

Türkiyedeki tek tür olan Anadolu kestanesi, BDT sınırlarından Kuzey Anadolu kıyıları boyunca Belgrad Ormanı’na kadar uzanan kesimlerde ve Marmara Bölgesi’nin iç kesimlerinde yaygındır. Kastamonu, Kütahya ve İzmir en çok kestane üretilen illerin başında yer alır. Bursa yöresi ise iri meyve veren kültür çeşitleri ve kestane şekerlemeleriyle ünlüdür.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak