Keçi Hayvanı Özellikleri Nelerdir? Keçiler Hakkında Her Şey

Keçi Hayvanı Özellikleri Nelerdir? Keçiler Hakkında Her Şey

Keçi Hayvanı Özellikleri Nelerdir?

KEÇİ, toynaklılar takımının çiftparmaklılar alt takımına giren capra cinsindendir. Dağlık, kayalık yerlerde yaşarlar. Hafif yapılı, çevik, boynuzlan geriye doğru ve yaklaşıktır. Sakalları vardır. Koyunlarla aralarında benzerlikler bulunmasına karşılık, daha hafif yapılı ve çevik olmalarıyla koyunlardan ayrılırlar Süt, tüy ve etlerinden geniş ölçüde yararlanılır.

Yabankeçisi (capra aegagrus) ’nden evcilleştirilen evdi keçi (capra hircus) süt, deri, tüy ve etinden yararlanılan bir Avrupa ırkıdır. Himalaya’da yaşayan yılan yiyen keçi (capra falconeri)’nin uzun ve dağınık tüyleri vardır. Sakalları çeneden boğazın altına kadar uzanan bu keçinin uzunluğu 135 cm, yüksekliği ise 80 cm’dir. Uzun ipek gibi tüyleriyle Türkiye’nin Ankara ve çevresinden dünyanın diğer bölgelerine yayılmış olan Ankara keçisi (capra hircus angoriensis) evcil keçinin diğer bir örneğidir. Alp dağkeçisi (capra lbex)’ninbüyük kıvrık boynuzları vardır. Bugün soyu tükenmekte olan Alp dağkeçileri kolayca evcilleştirilebilir. Uzunluğu 150 cm, yüksekliği 80 cm kadardır. Kısa ve hafif kıvrık boynuzları, külrengi kaba tüyleriyle Tibet’te yaşayan keçi antilopu (naemorhedus thar), uzunluğu 160 cm, yüksekliği 100 cm olan büyük başlı; boyun, bacak ve kuyrukları kısa, çok uzun ak tüylü akdağ keçisi (oreamnos montanus) ve İran yakınlarında yaşayan kırmızımsı kırçıl renkli olan kara çizgili yaban keçisi (capra aegagrus) keçilerin iyi bilinenleridir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kış Uykusu Nedir? Kış Uykusuna Kimler Yatar?

Dünyada yaşayan 450 milyon üyesiyle keçi, sürü hayvanları arasında dördüncü sırayı alır. Daha çok tropikal kuşaklarda (Hindistan, Çin, Pakistan, Bangladeş, Brezilya, Nijerya, Meksika) yaşayan keçilere sanayileşmiş ülkelerde (Avrupa ülkeleri, Kuzey Amerika ülkeleri) az rastlanır. Avrupa’da keçi daha çok Akdeniz ülkelerinde (Türkiye, Ispanya, Fransa, Yunanistan) bulunur. Son yapılan sayımlara göre Türkiye’de 1.937.000 tiftik keçisi (Ankara, Eskişehir, Konya, Çankırı, Afyonkarahisar, Kastamonu, Mardin, Kütahya, Bolu, Çorum, Niğde, Kırşehir, Siirt, Yozgat, vb), 11.127.000 kılkeçisi (Güney, Güneybatı ve Batı Anadolu’da) vardır. Konya ve çevresinde görülen san renkli tiftik keçilerinin sayısı giderek azalmaktadır. Siirt, Van ve bazı yakın yörelerde rastlanan gümüşi, kahverengi ve siyah renkli tiftik keçilerinin ise melezleme sonucu ortaya çıktıkları sanılmaktadır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Karıncalar Nasıl Hayvanlardır, Nasıl Yaşarlar | Karıncalar Hakkında Her şey

 

 

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak