Kazım Karabekir Kimdir? Kısaca Hayatı | Onlinezeka

Kazım Karabekir Kimdir? Kısaca Hayatı

Kazım Karabekir, 23 Temmuz 1882 tarihinde İstanbul’da doğdu.  1902 yılında Harbiye Mektebi’nden, 1905 yılında Mekteb-i Erkân-ı Harbiye’den mezun oldu. 1907’de Enver Paşa ile birlikte İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin Manastır şubesini kurdu. 1909’da 31 Mart Olayı’nı bastırmak için kurulan Hareket Ordusu’na katıldı. 1912’de I. Balkan Savaşı’nda yer aldı.

Paris’te görevliyken, 14 Temmuz 1914 tarihinde İstanbul’a geri dönen Kazım Karabekir,  3 Ağustos 1914 tarihinde Genelkurmay 2. (İstihbarat) Şube Müdürü olarak görevlendirildi. İstanbul ve Çanakkale boğazlarını kuvvetlendirmek, boğazlardaki kuvvetleri desteklemek, savaşa girmekten mümkün olduğunca kaçınmak gerekliliğine inanıyordu..

9 Aralık 1914 tarihinde Yarbaylığa terfi etti. 6 Ocak 1915 tarihinde Mürettep 1. Kuvve-i Seferiye Komutanı olarak İran Harekatına gönderildi.  Kazım Karabekir Halep’e geldiğinde, 3. Ordu’nun Sarıkamış’ta büyük bir felakete uğramış olduğunu, komutasına verilen kuvvetlerin Doğu Cephesi’ne kendisinin de Süleyman Askeri Bey’in yerine Irak Havalisi Kuvvetleri Komutanlığı’na ve Basra Valiliğine atandığını öğrendi. Böylece Süleyman Askeri Bey’in yerine geçmek üzere İstanbul’a geldi.

Bunu da Okuyabilirsin...
Rojda Demirer Kimdir? Sevgilisi Kim?

Kazım Karabekir, gerek Çanakkale Cephesi, gerek Kafkasya Cephesi gerekse Kurtuluş savaşı sırasında büyük kahramanlıklar gösteren büyük bir komutandır.

Kurtuluş Savaşı’nı başlatan komutanların arasında Anadolu’ya ilk geçen komutan Kazım Karabekir  olmuştur.  19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlatmış olan 9. Ordu Müfettişi Mirliva Mustafa Kemal Paşa’nın İstanbul’daki Osmanlı padişahı Mehmed Vahdettin ile haberleşmeleri sonucu görevinden istifa etmesi üzerine, İstanbul’dan bizzat kendisine gönderilen ve Mustafa Kemal Paşa’yı tutuklamasını emreden telgrafa rağmen “Ben ve kolordum emrinizdedir Paşam!” sözünü söyleyerek Mustafa Kemal Paşa’nın emrine girmiştir. Kazım Karabekir daha sonra da Erzurum Kongresi’nin düzenlenebilmesi için büyük gayret ve çaba göstermiş, askeri güvenliği sağlamıştır.

Atatürk ve Kazım Karabekir

Mustafa Kemal Paşa, Nutuk’ta “Kâzım Karabekir Paşa ve adamları Kurtuluş Savaşı’nda canları pahasına savaşarak galip geldiler. Bu galibiyet sadece onların değil bütün Türk milletinin galibiyetidir.”diyerek Kazım Karabekir için övgü sözler söylemiş ve onun başarılarını takdir etmiştir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Haldun Domaç kimdir? Hangi takımlı?

Kazım Karabekir ‘e savaştan sonra,  Doğu Cephesi’nde gösterdiği başarılardan dolayı TBMM tarafından Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası verilmiştir.

26 Ocak 1948 tarihinde 66 yaşında bir kalp krizi sonucu Ankara’da vefat etti. Cebeci Askeri Şehitliği’ne defnedilen cenazesi sonraki yıllarda Devlet Mezarlığı’na nakledildi. Kazım Karabekir, Bulgarca, Fransızca, Almanca ve Rusça bilmekteydi.

Kazım Karabekir’in Eserleri

Ankara’da Savaş Rüzgarları
Bir Düello ve Bir Suikast
Birinci Cihan Harbi 1-4
Birinci Cihan Harbine Neden Girdik?
Birinci Cihan Harbine Nasıl Girdik?
Birinci Cihan Harbini Nasıl İdare Ettik?
Birinci Cihan Harbini Nasıl İdare Ettik?
Cumhuriyet Tarihi Set 1
Cumhuriyet Tarihi Set 2
İstiklal Harbimiz 1-5
Paşaların Kavgası
Paşaların Hesaplaşması
Cehennem Değirmeni 1-2
İzmir Suikasti
Çocuklara Öğütler
Hayatım
İttihat ve Terraki Cemiyeti 1896-1909
Ermeni Dosyası
İngiltere, İtalya ve Habeş Harbi
Kürt Meselesi
Çocuk, Davamız 1-2

Kazım Karabekir istiklal harbimizin esasları

Kazım Karabekir istiklal harbimizin esasları

İstiklal Harbimizin Esasları
Yunan Süngüsü
Sanayi Projelerimiz
İktisat Esaslarımız
Tarihte Almanlar ve Alman Ordusu
Türkiye’de ve Türk Ordusunda Almanlar
Tarih Boyunca Türk-Alman İlişkileri
İstiklal Harbimizde İttihad Terraki ve Enver Paşa 1-2
İstiklal Harbimizin Esasları Neden Yazıldı?
Millî Mücadelede Bursa
İtalya ve Habeş
Ermeni Mezalimi
Sırp-Bulgar Seferi
Osmanlı Ordusunun Taarruz Fikri
Erkan-i Harbiye Vezaifinden İstihbarat
Sarıkamış-Kars ve Ötesi
Erzincan ve Erzurum’un Kurtuluşu
Bulgaristan Esareti -Hatıralar, Notlar
Nutuk ve Karabekir’den Cevaplar

Bunu da Okuyabilirsin...
Engin Akyürek Kimdir?

Kaynak: www.bilgitor.com– Yazıya aktif link verilmeden, kaynak alınamaz!

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

1 Yorum

  • Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İsmet İnönü, Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak gibi paşaları şükranla anıyoruz.

Yorum Bırak