Kaynama Nedir Nasıl Olur? Kaynama Hakkında Her Şey

Kaynama Nedir Nasıl Olur? Kaynama Hakkında Her Şey

Kaynama Nedir Nasıl Olur?

BİR kapta su ısıtmaya başlayalım… Bir müddet sonra ısınan sudan kabarcıklar çıkmaya başlar. Bunlar su içerisinde erimiş halde bulunan hava moleküllerinin ısınarak genleşmesinden oluşan hava kabarcıklarıdır. Isınma devam ettiğinde, su içerisinde bu sefer daha büyük çapta ve içi buhar dolu kabarcıklar hızla su yüzeyine çıkarak gürültüyle patlarlar. Bu olay devam ettiği sürece suyun sıcaklığının değişmediği görülür. Bu olay kaynama olayıdır.
Bir sıvının belli bir sıcaklık derecesinde içten hızlı bir şekilde buharlaşması olayına kaynama denir. Kaynamanın oluştuğu sıcaklık derecesine ise kaynama sıcaklığı adı verilir.

Her sıvının kendine özgü bir kaynama sıcaklığı vardır. Sıvı ancak bu sıcaklığa kadar ısıtılırsa kaynama olayı başlar. Ve kaynama süresince kaynama sıcaklığı sabit kalır. Sıvıların kaynama sıcaklığı, sıvı üzerine yapılan basınçla değişir. Su 76 cm Hg (1 atm) basınçta 100°C’de kaynar. Ancak su üzerindeki basınç azaltıldığında kaynama noktası 70°C’ye kadar iner. Eğer havayı iyi boşaltan bir tulumba kullanılırsa su 0°C’de bile kaynar. Sıvıların kaynama noktalarını etkileyen diğer bir faktör de yabancı maddelerdir. Saflığı bozan maddeler suyun kaynama sıcaklığını yükseltir, örneğin, su içerisine bir miktar tuz atarsak kaynama sıcaklığı yükselir. Bu da yemeklerin sıcak suda daha kolay pişmesi nedeniyle aşçılıkta yararlı olur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Deprem Dalgaları Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Arı cisimlerin normal kaynama sıcaklıktan, standart sıcaklık birimi olarak kullanılır. Aşağıda kimi arı cisimlerin kaynama sıcaklıkları Celsius derecesi cinsinden verilmiştir.

 

 

 

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak