Kavun Ve Karpuz Nedir? Kavun Ve Karpuz Hakkında Her Şey | Onlinezeka

Kavun ve Karpuz Nedir? Kavun ve Karpuz Hakkında Her Şey

Kavun ve Karpuz Hakkında Her Şey

YAZ sıcağında susuzluğu gidermek için iyi bir çare olan karpuz ve kavun, sıcak ülkelere özgü sebze-mey- velerdir. Yazın bütün Türkiye karpuz ve kavun sergileriyle dolup taşar.

Karpuz

Karpuz (citrullus lanatus ya da eskiden e. vulgaris), kabakgiller (cucurbitaceae) familyasından, anayurdu Afrika’nın tropik kesimleri olan (en çok da Sudan’da) bir yıllık sürünücü bitki ve bu bitkinin besin olarak yararlanılan sulu meyveleri. Dünyanın birçok bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen bu bitki çok eskiden beri bilinmektedir; meyvelerinin ilk Mısırlı sanatçılarca yapılmış resimleri, karpuz tarımının 4 bin yılı aşkın bir geçmişi olduğunu gösterir. Bahçe karpuzları 19. yüzyıldan itibaren Afrika’dan Suriye yoluyla Anadolu’ya, oradan da Balkanlar’a ve Avrupa’ya yayılmıştır.

Bitkinin dallanmış sülükleri; derin loplu yaprakları, yaprakların koltuğunda tek tek açan san çiçekleri ve içi kırmızı, beyaz ya da sarı renkli, tatlı vesulu yuvarlak meyveleri vardır. Meyvelerin etinin rengi, biçimi ve kabuk kalınlığı kadar ağırlığı da (genellikle 1-2 kg ile 20 kg arasında değişirse de bazen çok daha ağır olabilir) yetiştirilen çeşide göre değişiklik gösterir. Her bitki 2-15 kadar meyve verir.
Türkiye’de yetiştirilen başlıca karpuz çeşitleri yenıdünya, karabuz ve alacakarpuz’dur. Alacakarpuzun Diyarbakır yöresinde yetiştirilen çeşitleri oldukça iridir, bir tanesi 20-30 kg gelebilir. Son yıllarda Amerika’da daha tatlı ve az çekirdekli karpuz çeşitleri de elde edilmiştir: Vaşington karpuzu.
Başlıca A ve C vitamini içeren meyveleri taze olarak yenir; çok yaygın olmamakla birlikte kabuklarından reçel ve turşu yapımında yararlanılır. Türkiye’de yılda 3 milyon ton dolayında üretilen karpuz çok yaygın biçimde yetiştirilmekte ve tüketilmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Türkiye'deki endemik bitkiler nelerdir?

Kavun

Kavun (cucumiş melo), kabakgiller (cucurbitaceae) familyasından, bir yıllık sürünücü bitki ve bu bitkinin besin olarak yararlanılan hoş kokulu meyvesi. Anayurdu Orta Asya olan bu bitki dünyanın ılıman bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilir. Yumuşak tüylü sürünücü gövdelerinden çıkan yuvarlak ya da loplu büyük yapraklan ve yaklaşık 2.5 cm çapında, san çiçekleri vardır. Genellikle yuvarlak ya da oval biçimli meyvelerinin büyüklüğü, kabuk ve et rengi, kokusu ve tadı yetiştirilen çeşidç göre değişiklik gösterir. Ağırlığı 1-7 kg arasında değişebilir.

Türkiye’de en çok yetiştirilen kavun çeşitlerinin başında hasanbey ve kırkâğaç kavunları gelir. Trakya Bölgesi’nde yetiştirilen hasanbey kavunu orta büyüklükte, koyu yeşil renkli ve buruşuk kabukludur; eti tatlı, sulu ve hoş kokuludur. San zemin üzerine koyu yeşil benekli ya da çizgili bir kabuğu olan kırkağaç kavununun ağırhğı 2-7 kg arasında değişir (bazen bu kavunun ağırlığı 12 kg’a kadar çıkabilir). Kış kavunu adı verilen kavun çeşidi uzun süre saklanabilir ve bekletildikçe olgunlaşır. Gri ağsı kabuklu çitili kavun ise erkenci çeşitlerin başında gelir. Topatan kavunu ve İç Anadolu’da, özellikle Ankara yöresinde yetiştirilen yuva kavunu ile avuca sığacak kadar küçük, az tatlı, ama hoş kokulu kantar lop kavunu ise öbür önemli kavun çeşitleridir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Lale Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

Türkiye’de yıllık kavun üretimi 2 milyon ton dolayındadır. Yurdun çeşitli bölgelerine dağdan bu üretimin önemli bir bölümü tç Anadolu Bölgesi’nin kuzey kesimleri (Ankara, Çankırı, Çâjrum ve Yozgat illeri) ile Ege Bölgesi’nde (İzmir, Uşak, Manisajlleri) gerçekleşir. Ayrıca Mardin, Antalya, Burdur, Balıkesir, Diyarbakır ve Tekirdağ önemli kavun üreticisi iller arasında yer alır.

 

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak