Kartaca Nerededir? Kartaca Hakkında Her Şey

Kartaca Nerededir? Kartaca Hakkında Her Şey

Kartaca Hakkında Her Şey

BUGÜN Tunus yakınlarında, deniz kıyısında, Kartaca’nın yerini belli eden sadece birkaç çalıntı vardır; oysa iki bin yıl önce burası, İlkçağ dünyasının en zengin şehirlerinden biriydi.

Şehrin batıya yönelen gemiciler için uygun coğrafi konumu, geniş ve güvenilir doğal limanları bulunması, kalesinin çok sağlam olması, Kartaca’nın kısa süre içinde gelişerek önemli ve büyük bir ticaret merkezi haline gelmesini sağlayan başlıca nedenlerdir. Bu Fenike şehrinin özelliği, ticaret gemileri için dikdörtgen, savaş gemileri için yuvarlak olmak üzere iki kısımdan meydana gelen bir limana sahip olmasıydı. MÖ 7. yüzyıldan başlayarak, güçlü savaş filosu sayesinde, Kartaca, Batı Akdeniz’e hakim olmuştur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Versay Antlaşması'nın önemi ve sonuçları

İlk olarak komşusu olan Afrika kavimlerini kendisine bağlayan Kartaca, daha sonra Afrika’daki öteki Fenike kolonilerini kendi yönetiminde bir birlik kurmaya zorlamış, daha sonra Fenike’nin İspanya ve Akdeniz adalarındaki başka kolonilerini egemenliği altına almıştır. MÖ 6. yüzyıldan başlayarak Kartaca önce Yunanlılar’la daha sonra da Romalılar’la çatışmaya başlamıştır. MÖ 540 yılında Yunanlılar Korsika ve Sardinya’yı Kartaca’ya bırakmak zorunda kalmışlardır. Kartacalılar daha sonra Sicilya’da Yunanlılar’la savaşmışlardır.

Kartacalılar ticari ve stratejik önemi büyük olan Sicilya’yı ele geçirmek için ilk denemeyi MÖ 480 tarihinde yapmışlar, adanın bazı bölümlerine yerleşmişlerdir. Bu tarihten başlayarak, iki yüzyıl boyunca Kartacalılar’la Yunanlılar, Sicilya’ya tek başlarına sahip olmak için sürekli olarak savaşmışlar; fakat taraflardan hiçbiri adaya tek başına sahip olamamıştır. Kartacalılar adanın batı kısmında yerleşerek burada Solunto, Mozia ve Palermo şehirlerini kurmuşlar; Yunanlılar ise güçlü bir kale olan Siracusa’da oturmuşlar ve Kartacalılar’m saldırısına başarıyla karşı koymuşlardır. Kartacalılar’ın Sicilya Adası’na yerleşmeleri, Roma ile çatışmaları sonucunu doğurmuştur, özellikle 3. yüzyılda Roma’nın güçlenmesi, iki ülkenin Akdeniz hakimiyeti için çatışmasını kaçınılmaz hale getirmiştir. MÖ 264 yılında 120 yıl sürecek olan Pön Savaşları başlamıştır. Eskiçağ’da iki halk ve iki yayılma ihtirası arasındaki çatışmaların en korkuncu olan bu savaşlarda Kartacalı Hannibal başarılar kazanmış, ancak çatışma MÖ 146 yılında Kartaca’nın kesin yenilgisiyle sonuçlanmıştır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Gök Taşı (Meteorit) Nedir?

MÖ 44 yılında Sezar, Kartaca’da bir Roma kolonisi kurmuş, bu şehir Afrika’nın en zengin şehri ve imparatorluk çağında da ünlü bir sanayi ve kültür merkezi olmuştur.

Vandallar’ın eline geçen şehir 439 tarihinde Belisarius tarafından Bizans İmparatorluğu sınırlan içine katılmış, 695 yılında Arap hakimiyeti altına girdikten sonra gerilemiş, limanları kullanılmaz hale gelmiştir. Askeri alandaki kuvvetine ve önderlerinin dehasına rağmen Kartaca daima ticaretç önem vermiş, güçlü bir imparatorluk kurmaktan çok, halkları ticari bakımdan sömürme amacını gütmüştür.

 

 

İpuçları ;

Ilkçağ’da Akdeniz’e egemen olmuş güçlü bir İmparatorluğun merkezidir.

 

Kartaca Devleti, Akdeniz’e egemen olduğu dönemde.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak