Kanıksama Nedir? 10 Tane Kanıksama Cümlesi | Onlinezeka

Kanıksama Nedir? 10 Tane Kanıksama Cümlesi

Farklı anlamlarda kullanılsa da kanıksama, genelleme yapılarak, herhangi bir durumun duyarsız hale getirilmesini ifade etmek anlamındadır. Kanıksama nedir? sorusuna cevap bulacağınız bu yazımızda, örnek kanıksama cümleleri de yer almaktadır.

Kanıksama Nedir?

Bireylerin sıklıkla tekrar eden şeylere alışma durumları, tekrarlananları içselleştirip artık duyarsız hale getirmeleri gibi farklı tanımlamalar ile kanıksama nedir? Sorusuna cevap verebiliriz.

Gündelik hayatımızda bazı durumların sıklıkla tekrar etmesi, insanların tekrar eden şeylere alışmasını sağlar. Bunlar önemli etkilere sahip olabildiği gibi, önemsiz şeylerde olabilir. İnsanların önemine bakmaksızın sık tekrar eden şeylere alışarak artık duyarsızlaşması, olanları kanıksaması anlamı taşır.

Bir Şeyi Kanıksamak İçin Örnekler Nelerdir?

Bir öğrencinin sürekli kötü not alması, bu duruma artık alışmasını sağlar. Aynı şekilde öğrencinin ailesi için de durum böyledir. İlk başlarda tepki verilecek bir durum olabilse de daha sonrasında öğrencinin kendi ve ailesi bu duruma alışarak, artık kötü not almayı kanıksar hale gelecektir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Türkçe'de Çekim Ekleri (İsim-Fiil Çekim Ekleri)

Çok güncel bir örnek verecek olursak, covid-19 bunun için fazlasıyla yerinde olacaktır. Koronavirüs salgını dünya genelinde yayılmaya başladığı dönemde, tüm dünya büyük bir korku ve panik içerisindeydi. İnsanlar erzak depolamaya başlayarak marketleri boşaltmış, hatta bunun için kendi aralarında kavga bile etmiştir. Her gün dünyanın dört bir yanından gelen ölüm haberleri, artık günümüzde salgın için bir rutin haline gelerek, insanlar bu durumu kanıksamaya başlamıştır.

Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Çevre kirliliğinin hızla artması, geçmişte doğanın tüm unsurları için duyarlı hale gelen insanların sayısını bir hayli azaltmıştır. Çünkü artık insanlar çevreyi korumak için mücadele etmekten yorulmuş, birçok insan bu duruma alıştığı için kendileri de duyarsız hale gelmeye başlayarak çevrenin kirlenmesini kanıksamaya başlamıştır.

Yukarıdaki sayılanlar gibi birçok örnek, kanıksamak için verilebilir. Başka bir örneği veya hali de kişinin doğrudan maruz kaldığı durumları kanıksamasıdır. Doğrudan kendimize olumsuz etki edebilecek bir durum olduğunda belirli bir süre tepki veririz. Ancak verdiğimiz tepkilerin fazla işe yaramadığını gördüğümüzde, artık bu duruma biraz daha alışarak daha kabul edilebilir buluruz.

Bunu da Okuyabilirsin...
Sözlü Anlatım Türleri Konu Anlatımı

Son bir örnek daha vermek gerekirse, sürekli Türkiye’nin gündeminde olan akaryakıt fiyatlarından bahsedebiliriz. Akaryakıt fiyatlarına sık zam yapılmaya başlamasına halk belirli bir düzeyde tepki gösterirken, zamların daha sık yapılmasına yeteri kadar tepki göstermemeye başlamıştır. Çünkü halk artık geçmişte ve günümüzde sıklıkla tekrar eden akaryakıt zamlarına alışmış, neredeyse umursamaz hale gelmiştir.

kanıksama örnekleri

10 Kanıksama İçeren Cümle Örnekleri

  • Derslerinin kötü olmasını artık o kadar kanıksamış ki, sınıfta en düşük notu kendisi aldığı halde gülüyor.
  • Sosyal medya ve farklı alanlarda Türkçenin yozlaşmasına, millet ve devletçe alışmış olduk.
  • Akaryakıt fiyatlarındaki artış, artık insanların tepkisini çekmemeye başladı.
  • Her gün dayak yemeye alıştığı için, artık dayak yemekten korkmaz hale geldi.
  • İşsizliğin artması artık insanları ürkütmüyor. Her dönem stabil olarak devam eden işsizlik artışları nedeniyle, insanlar işsiz kalmaktan korkmaz hale gelmiş durumdalar.
  • Her yüzüme güleni arkadaşım dostum zannediyordum. Ama yüzüme gülüp arkamdan vuranlara artık alışmış durumdayım.
  • Koronavirüs sebebiyle insanların her yerde maske ile gezmesi topluma normal geliyor. İnsanların bu şekilde maske ile dolaşmasını kanıksadık.
  • Eskiden şehit haberleri olunca insanlar sokaklara iner ve teröre lanet okurdu. Toplum artık şehit gelmesine alışmaya başladı.
  • Çok güvendiklerimden duyduğum yalanlara öyle alıştım ki, artık doğru söyleyenlerin sözleri altında da bir şey arar oldum.
  • Kaybetmeye öyle alışmıştı ki, artık kazanacağına inancı kalmamış.
Bunu da Okuyabilirsin...
Yakınma Nedir? Anlamı ve Örnekleri

Bu yazımızın ardından öğrenmeye devam etmek için “Dil ve Anlatım” kategorisi altındaki diğer içeriklerimize de göz gezdirmek isteyebilirsiniz.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
2.8 (5 oy)

Yorum Bırak