Kaç çeşit limon var?

Kaç çeşit limon var?

Özellikle ülkemizde Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde yaygın olarak yetiştirilen, hatta neredeyse her evin bahçesinde görebileceğiniz limonun birçok farklı çeşitleri vardır…

Bu yazımızda sizlere lamas, kara limon, enterdonat, kütdiken, kıbrıs limonu, lizbon, mayer, misket ve molla mehmet gibi çeşitlerden söz edeceğiz…

Lamas

Lamas çeşidi Akdeniz’de Mersin’in batısında Erdemli-Silifke bölgesinde yetiştirilebilmektedir. Türkiye’de üretilen en kaliteli limon çeşidi olan lamas; suludur, üstün tat ve kokuya sahiptir. Meyve orta büyüklüktedir ve belirgin memelidir.

İtalyan Memeli – Kara Limon

İtalyan kökenli olduğunu sanılan ve çok eskilerden bu yana ülkemizde yetiştirilen bir limon çeşididir. Batı Akdeniz’de demre dikensiz ve kara limon olarak adlandırılırken, Doğu Akdeniz’de İtalyan memeli olarak adlandırılmaktadır. Türkiye’de en çok üretilen çeşitlerden olan kara limon son derece verimlidir ve her yıl ürün verir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Domates Yetiştiriciliği

Enterdonat

Dünyada en çok Türkiye’nin Doğu Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Ülkemizde 450.000 ton kadar üretimi yapılmaktadır. Meyvesi diğer çeşitlere göre büyüktür. Meme başı yana yatıktır. Meyvenin kabuğu açık yeşil renge sahiptir. Çekirdek sayısı azdır. Kabuğun içindeki kısım yeşilimsi sarıdır. Erkenci bir türdür. Ağaçları dikensiz sayılabilir. Erkenci bir türdür ve depolama için elverişsizdir.

Kütdiken

Ülkemizde üretimi ve depolaması en fazla yapılan çeşitlerdendir. Meyvesi kalitelidir. Meyve kabuğu düzgün, parlak, meyve etine sıkı bağlı, yeşil sarı veya limon sarısı renktedir. Çekirdekli olan meyvenin meme kısmı fazla gelişmez. Son derece suludur ve asitlidir. Verimi iyidir ve düzenli olarak meyve vermektedir.

Kıbrıs Limonu

Alanya ve Anamur bölgesinde yaygındır. 1920’li yıllarda ülkemize getirildiği söylenmektedir. Meyvenin memesi yok denecek kadar küçüktür. Meyve kabuğu sarı renkli, parlak, düzgün, dalgalı ve kalınlığı 5,24 mm’dir. Meyveleri oval-silindirik şekillidir. Kalitesi yüksektir. Asit içeriği %7-10 civarındadır. Ağaçları oldukça verimlidir. Depolamaya elverişsizdir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Geleceğin Patatesi: Gölevez

Lizbon

Güçlü ağaçlara sahiptir ve soğuk iklime karşı oldukça dayanıklıdır. Dik ve hızlı büyür. Meyvelerin meme kısmı sivridir. Az çekirdeklidir. Meyve eti yeşilimsi mat sarıdır. Sulu ve asit oranı yüksektir.

Mayer

Dört mevsim çiçek açar. Ağacında her mevsim meyve bulmak mümkündür. Eylül-Ekim aylarında yeşil ve sulu; Ekim sonu ve Kasım aylarında sarı, ekşi ve sulu; Aralık ayında ise turuncu, tatlımsı ve sulu meyveler verir. Çekirdeklidir ve ince kabuğu vardır. Asit oranı diğer çeşitlere göre daha düşüktür. Mayer limonu dikiminde 1 yıl sonra meyve vermeye başlar. Evlerin güneş gören kısımlarında saksılarda bile yetiştirilmesi mümkündür.

Misket

Yeşil limon olarak da bilinen misketin oldukça iyi tadı vardır; kokteyl ve içecek yapımlarında değerlendirilmektedir. Yemek ve tatlılarda da kullanılmaktadır. Diğer limonlara göre boyu küçüktür.

Bunu da Okuyabilirsin...
Ananas Yetiştiriciliği, Bakımı ve Toprak Hazırlığı

Molla Mehmet

Mersin’de yaygındır. Meyveleri sarıdır. Kabuk girintili çıkıntılı, orta kalınlıktadır ve kalınlığı 5,54 mm’ dir. Meyvenin memesi kaba bir yapıya sahiptir. Asit oranı %6-10 civarındadır. Yerli limonlar arasında önemli bir yeri işgal eder. Verimi yüksektir ve düzenli olarak ürün verir.

İlginizi çekebilir: Limon Çekirdeği Çimlendirme

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak