İyi uyku nasıl alınır?

İyi uyku nasıl alınır?

Sağlık bir yaşam sürdürebilmek adına uyku olmazsa olmazdır. Peki, iyi bir uyku nasıl alınır?

Sabahları dinç kalkıyorsanız, kalktığınızda iştahlıysanız, gün içinde uyuma isteğinin oluşmaması gibi durumlar söz konusuysa verimli bir uykunuz var demektir. Uzmanlar 6 saatten az, 8 saatten ise fazla uykuyu önermiyor. Ayrıca uzmanlar karanlıkta uyumanın vücudun dengesini sağladığını ve uyunan odada herhangi bir elektronik cihaz ya da doğal taş olmaması gerektiğini ifade ediyor.

Uykusuzluğa pratik çözümler

  • Uyumaya 4-5 saat kala kafeinli içeceklerinden uzak durmaya çalışın. Uykuya 2-3 saat kala yemek yemeyin.
  • Yatak odanızı gün içinde havalandırmayı ihmal etmeyin.
  • Uyumadan önce alacağınız ılık duş daha rahat uyumanızı sağlayabilir.
  • Yatağa yattığınızda gün içinde yaşadığınız olumlu ya da olumsuz her olayı bir kenara atın ve düşünmeyin. Uyumaya odaklanın.
  • Yatakta telefon ya da elektronik cihazlardan uzak durun.
  • Uyuyacağınız odanın karanlık olmasına özen gösterin.
  • Gün içinde uyumayın. Her gün aynı zamanda yatıp aynı zamanda kalmaya özen gösterin.
  • Uyumadan 1-2 saat önce süt ya da papatya çayı tüketebilirsiniz.
  • Sigarayı bırakın.
Bunu da Okuyabilirsin...
Sivilcilere ne iyi gelir? Sivilciler doğal yolla nasıl geçer?

Doğru uyku pozisyonu nasıldır?

Sol tarafın üzerinde yatmak en sağlıklı uyku pozisyonu olarak nitelendiriliyor. Yüksek tansiyon, reflü, gebelik ya da horlama gibi bir problemi olanlar için sol tarafa yatmak en uygun pozisyondur. Sebebi ise kalbe giden ana toplardamar baskı altında kalmaz, kalbe kan dönüşü daha kolay olur.

Dizlerin hafif şekilde karna çekilmesi, bacak arasına yastık alınması, kolların kıvrılması ve boyun altına yastık alınması birçok kişinin tercih ettiği uyku biçimidir. Bu pozisyon horlamayı azaltır, sırt ağrılarına faydalıdır ancak bel ve boyun tutulmalarına neden olabilir. Herhangi bir kalp rahatsızlığınız yoksa ya da hamile değilseniz bu pozisyonu tercih etmeniz de pek bir sakınca yoktur. Ancak sağ tarafa yatmamaya özen gösterin. Sağ tarafa yatmak kalp hızını ve tansiyonu düşürür, mide bağırsak faaliyetlerinin yavaşlamasına neden olur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Beslenme Alışkanlıkları ve Hastalıklar

Kimileri yüz üstü yatar. Yüz üstü yatmak horlamayı azaltır ancak bel ve boyun ağrılarına da neden olur. Sinirler sıkışabilir, uyuşma, karıncalanma ve ağrılar olabilir. Yüz üstü yatmak boyun ağrılarına da neden olur.

Doğru pozisyon da yatmanın yanı sıra kullandığınız yatak ve yastık da oldukça önemlidir. Yatağınızın ve yastığınızın rahat olmasına dikkat edin.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak