İstiklal Marşı Niçin Yazılmıştır, Nasıl Yazılmıştır? | Onlinezeka

İstiklal Marşı Niçin Yazılmıştır, Nasıl Yazılmıştır?

Devletler arasındaki savaşlarda en önemli faktör psikolojik olanlardır. Değerler, inanmışlık ve haklılık gibi ruhsal açıdan üst düzey bir adanmışlık gerektiren sosyolojik bir durumdur. İnsanlık tarihine damga vurmuş savaş başarılarının temelinde milli, dini değerleri harekete geçiren özgürlük ve bağımsızlık tutkusudur. Bu tutku kimi zaman naralarla, kimi zaman türkülerle hatta danslarla doruğa ulaşır. Milli marşlar ise sistematik, genelleyici ve bütünleyici bir özelliği yani milli birlik ve milli coşkuyu harekete geçirir.

Türk Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanması için millî bir ruh içerisinde olmaktan başka çare yoktu. Bu ruh, Mustafa Kemal’in öncülüğünde oluşmuştu. Ülkenin milli simgesi, vicdanı ve sesi olan bir marş artık zaruri olmuştu.
Türk milleti için bir Milli Marş yazılması fikri, 1920 yılında İsmet İnönü tarafından dile getirilmiştir. Mecliste konuşan İsmet Paşa konuşmasında, cephedeki askerlerimize bu marşın sağlayacağı coşku ve moralden söz etmiştir. Artık Milli bir marşın yazılmasının vakti gelmiştir ve bu görev Maarif Vekilliğine verilir. Bununla birlikte 1921 yılında bir güfte yarışması düzenledi. Ülkenin dört bir köşesinden tam 724 eser yarışmaya katıldı. Ancak mecliste bu eserlerden hiç biri Milli Marş olarak kabul görmedi.

İstiklal Marşı Niçin Yazılmıştır, Nasıl Yazılmıştır?

İstiklal Marşı Niçin Yazılmıştır, Nasıl Yazılmıştır?

Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşını nasıl yazdı?

Düzenlenen yarışmaya milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy katılmamıştır. Bunun nedeni de konulan para ödülüdür. Akif’in yarışmaya katılması için Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey devreye girer ve ona yazdığı mektupta; eğer kazanırsa kendisine para ödülü verilmeyeceğini belirtir. Bilindiği gibi Mehmet Akif yarışmayı kazanmış ve konulan para ödülünü de yoksul kadın ve çocuklarına iş öğreterek yoksulluklarına son vermek için kurulan Darülmesai’ye bağışlamıştır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Halifeliğin Kaldırılması ve Önemi, Kısaca

Mehmet Akif, şiiri yazmak için Tacettin Dergahındaki odasına kapanır. Bu süreçte kalbinin derinlerinde yaşattığı vatan ve millet sevgisini ilmik ilmik ördüğü İstiklal Marşının dizelerini kaleme alır. Mecliste, yolda, evde, camide, uyurken dahi aklı sürekli bu konu ile meşgul olmuştur. Hatta Akif’le birlikte kalmakta olan Hafız Beki Efendi’nin anlattığına göre, bir gece uyanan Akif, kâğıt bulamayınca yer yatağının yan tarafındaki duvara marşın dizelerini yazmıştır. Mehmet Akif bir 1936 yılında kendisiyle yapılan bir röportajda belleklere kazınan şu cümleyi kullanmıştır:

“Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!”

İstiklal Marşının Osmanlıca Hali

Bağımsızlığımızın, ülkemizin ve bayrağımızın can damarı olan İstiklal Marşı’nın Kabulü ile ilgili yazıyı okumanızı öneririz.

Bunu da Okuyabilirsin...
Tekalif-i Milliye Nedir? Maddeler Halinde

İstiklal Marşı İle İlgili Önemli Bilgiler (Kısaca)

İstiklal Marşı hangi tarihte kabul edildi?

İsiklal Marşı, ön elemeyi geçen altı şiirle birlikte 12 Mart 1921’de Mustafa Kemal’in başkanlığını yaptığı meclis oturumunda görüşüldü. Mehmet Âkif’in şiiri meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okunduğunda, milletvekilleri büyük bir heyacana kapıldı ve diğer şiirlerin okunmasına gerek görülmedi. Böylece 12 Mart 1921 tarihinde İstiklal Marşımız kabul edilmiş oldu.

İstiklal Marşı hangi savaştan sonra kabul edildi?

Yunan ordusu ile 6 Ocak 1921 tarihinde gerçekleştirilen Birinci İnönü Muharebesi’nden sonra yazılmıştır.

İstiklal Marşı ilk ne zaman okundu?

Âkif’in şiirinin önce cephede asker arasında okunmasına karar verildi. Batı Cephesi Komutanlığına gönderilen şiir, askerler tarafından çok beğenildi. İstiklâl Marşı, 17 Şubat 1921 tarihinde Hakimiyet-i Milliye ve Sebilürreşad gazetelerinde yayınlandı.

Bunu da Okuyabilirsin...
Komorlar Kimlerdir, Nerede Yaşamışlardır? Komorlar Hakkında Her Şey

Bunları da okuyabilirsin

İstiklal Marşı’nın Kabulü, Kısa Anlatım

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü İle İlgili Yazı

İstiklal Marşı’nın Önemi İle İlgili Kompozisyon

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
4 (2 oy)

1 Yorum

Yorum Bırak