İsimler (Adlar) Çeşitleri Ve Özellikleri | Onlinezeka

İsimler (Adlar) Çeşitleri ve Özellikleri

İsim Nedir?

Varlık veya kavramların karşılığı olan kelimelere isim denir. İsimler, iş, oluş, hareket ifade etmezler. Bu açıdan fiil olmayan her kelime isim demektir. Bu, hareket ve eylem bildirmeyen sıfat, zamir, zarf, edat, bağlaç ve ünlemin de isim olduğu anlamına gelir.
Evrende bulunan canlı cansız bütün kavramları ve varlıkları karşılayan isimler, karşıladıkları kavram veya nesne adı oluşlarına, varlıklara verilişlerine, sayılarına ve yapılarına göre sınıflandırılır. Buna göre isimler şu kategoride incelenir:

Somut İsimler

Madde isimleridir. Duyu organlarının görüp kavradığı her türlü varlık bu gruptadır: deniz, göl, ağaç, taş…

Bunu da Okuyabilirsin...
Büyük Harflerin Kullanıldıkları Yerler Konu Anlatımı

Soyut İsimler

Mana isimleridir. Madde olarak görünmeyen, duyu organlarımızın da algılamadığı bu isimleri zihnimizle veya gönlümüzle fark ederiz: aşk, nefret, üzüntü, iyilik…

Özel İsimler

Tek bir varlığı karşılayıp sadece onun adı olan isimlerdir. Bu hususta kişi adları, hayvan adları, millet, devlet, topluluk, boy ve aşiret adları, ülke, yer, şehir, nehir adları, din, dil, mezhep, tarikat, kurum ve kuruluş adları hep özel isimlerdir: Mustafa Kemal Atatürk, Minnoş, Türk, Türkiye, Avşarlar, Özbekistan, Karabük, İslamiyet..

Cins İsimler

Aynı cinsten olan bütün canlı cansız varlık ve kavramlar bu kategoridedir. Cins isimler tür ismi oldukları için birden çok varlığın ortak ismidir: kedi, cadde, ağaç, otomobil…

Bunu da Okuyabilirsin...
Kanıksama Nedir? 10 Tane Kanıksama Cümlesi

Tekil İsimler

Tek bir varlığı karşılayan, çokluk eki almamış isimlerdir: ev, çiçek, baba..

Çoğul İsimler

Birden fazla varlığı karşılayan ve çokluk eki ( -lar / -ler ) alan isimlerdir: çiçekler, evler, kuşlar…

Topluluk İsimleri

Varlıkları topluca grup olarak bildiren isimlerdir: ordu, orman, sürü…

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak